LAPSET JA NUORET

Lasten ja nuorten saari

Haluamme, että jokainen lapsi tuntee olonsa hyväksi ja turvalliseksi päiväkodissa, esikoulussa ja koulussa. Tavoitteenamme on saada koululaisille halu oppia ja kehittyä ottamaan vastuuta itsensä sekä muiden ihmisten lisäksi ainutlaatuisesta saaristoympäristöstämme.

”Kun äiti ja isi on töissä, minä olen hoidossa. Siellä on hauskaa, kun on paljon lapsia ja tätit on kivoja. Mun kaveri puhuu ruotsia, mutta puhuu se suomeakin. Me käydään aika monesti retkellä metsässä. Tänään pihalla tehtiin ajorata hiekasta ja Alexin kanssa ajettiin siinä autolla.” - Niko

Nuoret
Päivähoito
Esikoulu
Harrastukset

KOULUT JA OPISKELU

Kemiönsaarella on kaksi suomenkielistä ja viisi ruotsinkielistä peruskoulua sekä ruotsinkielinen lukio ja ruotsinkielisen ammattikoulu Axxellin luonnonvara-alan yksikkö Brusaby.

”Meidän ruotsinkielisellä yläasteella on yhteisiä valinnaisaineita suomenkielisten kanssa. Esimerkiksi saksan kieltä opiskellaan yhdessä. Se on hyvä, sillä mulla on kavereita molemmissa kouluissa. Ja onhan siellä myös aika söpöjä tyttöjä…” - Robin

Koulut
Iltapäivähoito
Kimitoöns gymnasium
Axxell Brusaby

KOULURUOKA

Saaren koulujen keittiössä osallistutaan Kotona tehty -hankkeeseen, jonka tavoite on valmistaa mahdollisimman suuri osa ruoasta omissa keittiöissä valmisruokien sijasta. Ei siis ihme, että ensimmäisessä valtakunnallisessa kouluruokakilpailun viiden finalistin joukossa kilpaili myös Dalsbruks skolanin keittiö.

”Ruoan valmistaminen aidoista raaka- aineista ei välttämättä kestä sen pidempään, mikäli työt suunnitellaan kunnolla. Koulun keittiössä on tapana käyttää mahdollisimman paljon kotimaisia, ja mahdollisuuksien mukaan oman saaren tuotteita.”
- Dalsbruks skolanin keittiöhenkilökunta

NUORISOTILAT

Nuorisokahvila Baana Kemiössä sekä nuorisotalot Taalintehtaalla ja Västanfjärdissä ovat paikkoja, jossa 7-luokan oppilaat ja sitä vanhemmat nuoret voivat tavata toisiaan.

”Ajelen mopolla, käyn nyrkkeilyssä ja punttisalillekin voi mennä melkein mihin aikaan tahansa, kun on kortti. Kavereitten kanssa hengaillaan Baanassa, joka on siis nuorisotila täällä Kemiössä. Välillä viikonloppuisin kokoonnutaan jollekin kaverille yöksi, pelataan pleikkaa ja dataillaan.” - Jere

Nuorisotilat
Nuorisoseurat
Elokuvat
Urheiluseurat
Musiikkiopisto Arkipelag