Gå till innehållet

Så här tar du dig till Kimitoön

Kimitoön ligger i den sydvästra delen av Finland, med mindre än en timmes bilresa från Åbo och två timmar från Helsingfors. Från dessa städer kan man ta sig till ön med bil eller buss.
Kimitoön är en port till den vackra skärgården: förbindelsefärjor går från Kasnäs till öarna Bengtskär, Hitis-Rosala och Örö, och från Svartnäs färjfäste till ön Högsåra.

Att ta sig hit med buss

Till Kimitoön kommer man med buss från Helsingfors, Åbo eller Salo. Busslinjerna kör till byarna Kimito, Dragsfjärd, Dalsbruk och Kasnäs. Med dessa ortsnamn kan du köpa biljetter och söka tidtabeller på matkahuolto.fi(gå till extern sida).

Till ytan är Kimitoön en stor ö, så notera avstånden mellan byarna. Med bil tar du dig enkelt runt på ön. Biluthyrning hittar du i Salo eller i de andra större närliggande städerna. Att kombinera kollektivtrafik och cykling är också ett populärt alternativ.

Seutu+ säsongs- och seriebiljetter

När du reser med buss kan du dra nytta av förmånliga Seutu+ biljetter på linjerna Åbo-Kimitoön och Salo-Kimitoön. Seutu+ erbjuder dig bekvämligheten med säsongs, serie- och dagsbiljetter, vilket gör dina resor ännu mer smidiga och kostnadseffektiva.

Sök efter busstidtabeller för byarna Kimito, Dragsfjärd, Dalsbruk och Kasnäs på matkahuolto.fi

Färjförbindelser från Kasnäs och Svartnäs

Kasnäs hamn ger tillgång till populära destinationer i skärgården, såsom Örö, Rosala, Hitis och Bengtskär.

Färjelinjerna drivs av Finferries. Rutter och tidtabeller hittas längre ned på sidan.

Till den lilla ön Högsåra kommer man från Svartnäs färjfäste. Busshållplatsen ligger bara några hundra meter från bryggan.

På webbplatsen saaristolautat.fi(gå till extern sida) finns en inofficiell karta över alla färjelinjer i vår skärgård.

Från Helsingfors till Kimitoön

Det är 160 kilometer från Helsingfors till Kimito centrum. Med bil tar det 2 timmar att färdas längs med Åboleden (Google Maps(gå till extern sida)rutt)(gå till extern sida).

Om du reser med kollektivtrafik kan du hoppa på en buss i Kampen eller ta ett tåg till Salo och därifrån en buss till Kimitoön.

MATKAHUOLTO.FI(gå till extern sida)
VR.FI(gå till extern sida)

OBS!

Tågförbindelsen mellan Helsingfors och Åbo är ur bruk 14.6-28.7, alla tåg ersätts med bussar under denna period. Vänligen notera att det är möjligt att ersättningsbussar inte kan ta med cyklar.

Från Åbo till Kimitoön

Åbo är den närmaste större staden, 60 kilometer bort. Till Kimito kan du komma med bil på mindre än en timme!

Det går bussar från Åbo centrum och från hamnen, vilket är bra om du anländer till Åbo sjövägen.

Du kan använda en Seutu+ biljett när du reser från Åbo. Busstidtabeller och biljetter hittar du enkelt i Seutu+ appen.

SEUTU+(gå till extern sida)

Från Tammerfors till Kimitoön

Tammerfors ligger 200 km från Kimitoön. Med bil tar det 2 timmar och 45 minuter att köra. (Google Maps -rutt(gå till extern sida)).

Den bästa rutten med kollektivtrafik är via Åbo, som du kan nå med tåg på 1 timme och 40 minuter. Från Åbo järnvägsstation kan du ta en buss till Kimitoön.

MATKAHUOLTO.FI(gå till extern sida)
VR.FI(gå till extern sida)

Busstidtabeller

Aktuella rutter och tidtabeller hittar du på Matkahuoltos webbplats. Du kan köpa biljetter på Matkahuoltos webbplats eller via Seutu+ om du reser från Åbo.

Tidtabeller för färjor och kryssningar

Resor med förbindelsefartyg och färjor är i allmänhet gratis, med undantag för kommersiella kryssningar och lastfartyg. På Saaristolautat.fi hittar du enkelt rutter och tidtabeller för både avgiftsfria och avgiftsbelagda kryssningar.