Kustrutten - cykla vid havet

Kustrutten är cykelrutten som binder ihop södra Finlands vackraste skogs-, sjö-, skärgårds- och havslandskap samt Skärgårdshavets nationalpark med Ekenäs skärgårds och Tykö nationalparker. Beroende på ruttval har kustrutten en längd på omkring 200 kilometer, varav ca 35 kilometer av färden sker på färjor. Ruttens sträckning är Hangö-Bengtskär-Rosala-Kasnäs-Dalsbuk-Västanfjär-Kimito-Mathildedal-Tykö-Salo-Bjärnå-Ekenäs-Hangö, och bra startpunkter är exempelvis Ekenäs, Hangö eller Salo med tågförbindelser, eller Kimito, Kasnäs eller Rosala med bussförbindelser. Längs rutten finns en nätverk för cykeluthyrning, och du kan hyra cykel på ett ställe samt återlämna cykeln på ett annat. Landskapen varierar från öppna åkrar till ståtliga skogar och havsstränder. Du bekantar dig med det havsnära landskapet bäst genom att cykla längs med den skyltade rutten. Stanna på kaffe eller lunch med jämna mellanrum längs med rutten eller ät picknick på en trevlig strand eller uppe på klipporna i skuggan av tallarna.
Längs med rutten finns flera intressanta övernattnings- och matställen, besöksmål och landsbygdens trevliga ”smultronställen” som du kanske inte annars besöker. Cykelrutten går längs med asfalterade vägar, skogsvägar och till en liten del längs restaurerade stigar i bra skick. Rutten är relativt säker och passar för både cykelentusiaster och barnfamiljer. Kom ihåg att vara försiktig under de sträckor där rutten går längs allmänna vägar. Hela rutten går i relativt flack terräng med undantag av sträckan Kirjakkala–Matilda och en del längs Kokkila - Angelniemivägen mot Kimito. Rutten går längs med asfalterade vägar och sandvägar.
 

Kustrutten 1 Dalsbruk
Kustrutten 2 Kasnas
Kustrutten 3 Hogsara

Ruttbeskrivning 

Cykelrutten Salo–Strömma går genom tre bruksbyar – Kirjakkala, Tykö och Mathildedal – samt genom Tykö nationalpark. Stockbyggnaderna från 1800-talet i Kirjakkala bruksområde har restaurerats till sitt ursprungliga utseende. Andra sevärdheter är dammarna i sjöarna Hamarinjärvi, Sahajärvi och Matildasjön. Dammarna härstammar från år 1688. I den idylliska bruksbyn Tykö förenas en mångsidig naturskön- het med det kulturhistoriska arvet av Tykö herrgård och kyrka. Mathildedals bruksby döljer inom sig den vackraste byaidyllen – hus med rödmylla , bruksbyggnader, kultur och liv. Tykö nationalpark med sina bruksbyar vid porten till skärgården erbjuder naturupplevelser och aktiviteter för besökare i alla åldrar. Vid Strömma kanal kan du uppleva det enda synliga tidvattnet i Finland.
Bruksmiljön i Dalsbruk erbjuder intressanta sevärdheter, trevliga små caféer, matställen och många lokala produkter som du kan skaffa som reseminnen. Längs Kasnäsvägen går rutten över små öar och över Lövöbron till Kasnäs och vidare till öarna Högsåra och Rosala. Skärgårdshavet erbjuder fler öar och skär än något annat hav och förbindelsebåtarna transporterar även cyklisterna till dessa upplevelser. Från Kasnäs tar du dig enkelt ut till Bentskärs fyr, Rosala Vikingacentrum eller till Örö fortö som ligger mitt i Skärgårdshavets nationalpark. På Kimitoön gör rutten en cirkel så på hemresan kan du bekanta dig med nya landskap och sevärdheter. Från Kasnäs tar du färjan mot Hangö. Du kan välja en färja till Bengtsär, Nordens högsta fyr och byta färja mot Hangö där, eller åka rakt till Hangö utan mellanhamn


Kustrutten 1 Dalsbruk
Kustrutten 2 Kasnas
Kustrutten 3 Hogsara

Bra att veta då du cyklar

Cyklisten bör efterfölja allemansrätten. Du kan fritt röra dig i naturen bara du inte rör dig på folks gårdsplan eller störande nära hus. Plocka en bukett vanliga blommor, men låt de fridlysta och sällsynta växterna bli kvar. Plocka bara de svampar och bär du behöver för dagen. Det är endast tillåtet att göra upp öppen eld på markerade platser med markägarens uttryckliga tillstånd och du ska vara särskilt försiktig med elden. Är skogsbrandsfara utlyst, får öppen eld aldrig göras upp. Du behöver de lagstadgade fisketillstånden för att fiska.
Om du är intresserad av friluftsliv rekommenderar vi att du tar en avstickare till naturrummet i Tykö nationalpark, den fina ön Högsåra med sin historiska lotsby och fina landskap, samt Örö fortö med sin fantastiska natur. Kom ihåg att lagen föreskriver att det rekommenderas att cyklisten ska använda ändamålsenlig skyddshjälm. Det är bra att även ta med sid en pump, reparationssats, de verktyg som behövs för att byta däck samt kläder enligt vädret.
 

Mer information om Kustrutten:
 

 Tips för cyklare på Kustrutten:

  • Läs om Kimitoöns sevärdheter på Kimitoön 365 -fritidsmagasinet.
  • Du kan cykla med- eller motsols. Största delen av vägarna är asfaterade. Mellan Mathildedal och Strömma är en kort del av rutten en jämn cykelstig.
  • Det är lätt att cykla från ett övernattningsställe till följande. Under högsäsong rekommenderas det en förhandsbokning, eftersom inkvarteringsställena är ganska små.
  • Det finns flera caféer, restauranger och gårdsbutiker, också några matbutiker, längs Kustrutten.
  • Wilson Charter trafikerar dagligen rutter Kasnäs-Rosala by-Bengtskär och Kasnäs-Örö. Under högsäsong rekommenderas det en förhandsbokning, också för din cykel.
  • Marinelines trafikerar dagligen mellan Hangö-Bengtskär. Under högsäsong rekommenderas det en förhandsbokning, också för din cykel. Det går att kombindera rutten Hangö - Bengtskär och Bengtskär - Rosala - Kasnäs åt bägge hållen för att ta sig längs rutten. 
  • En gratis färja trafikerar mellan Kasnäs-Långnäs. Från Långnäs är det ungefär 5 km till både Rosala och Hitis byar med bland annat Rosala Vikingacentrum och Backom café.
  • En gratis färja trafikerar mellan Svartnäs-Högsåra. Högsåra har omtyckta sommarcaféer, fina stränder och en spännande historisk lotsby att promenera i. På västra stranden finns det Sandvik sandstrand, som hör till Skärgårdshavets nationalpark.
  • Du kan åka en del av rutten enkelt med buss. Se bussarna här. Anmäl din cykelfrakt i förväg till trafikidkaren.
  • Du kan hyra en cykel längs Kustrutten och lämna tillbaka cykeln där du slutar genom Carfield, www.Carfield.fi . På Kimitoön hyr också exempelvis NaturEffect ut cyklar.