Sportlov i skärgården!

I skärgården sover ingen vintersömn, utan här håller vi aktivt på med uteaktiviteter! Dessutom ordnar lokala aktörer fina evenemang för sportlovsfirare, dem kan du lära dig mera om i vår evenemangskalender.

Många naturstigar är tydligt markerade i terrängen fastän de inte underhålls vintertid. Stigar som passar extra bra för barnfamiljer är Aktivitetsstig för hela familjen med sina vinteraktiviteter och Barnens pysselstig till vilken man lånar forskarens ryggsäck från Dalsbruks bibliotek eller från Wahlstens varuhus i Dalsbruk.

På Kimitoön finns många skidspår, främst för traditionell stil, som lämpar sig för hela familjen. Skidspåren går längs åkerkanter och sjöar så utsikten från skidspåren är öppen och solig. Mera info om skidspåren som kommunen upprätthåller hittar du här, men tack vare aktiva invånare och byalag kan man hitta också andra skidspår!

 

talvi1
talvi1 2
talvi1 1

 

I bruksbyn Dalsbruk finns några sparkstöttingar som du kan låna gratis. Du använder väl sparkstöttingen förnuftigt och lämnar tillbaka den på samma ställe du tog den, alltså vid Cafe Holmbergs Four C:s terrass.

I Kimito finns det isbanor både på skolcentrets gårdsplan och vid Amosparkens skola, i Dalsbruk vid idrottsplanen och på torget och i Västanfjärd vid Bjärkas golf. Noggrannare information finns här. Vid några havsvikar finns det också inofficiella upplogade små isbanor. Ölmos strand är en populär startplats för långfärdsskrinnare som vill ta sig ut på Skärgårdshavet. Obs! Naturisens hållbarhet kan förändras väldigt snabbt, så kom ihåg säkerhetsutrustningen! På naturisarna rör du dig alltid på egen risk.

 

talvi1
talvi1 2
talvi1 1

 

Under sportlovet är det trevligt att pyssla om djur. Vid Hildas stall får också den ovana hästmänniskan i lugn och ro bekanta sig med stallets fjordhästar och hundarna. På Kimitoön kan man också följa med vilda djur. Längs åkrar, skidspår och naturstigar ser man spår av många olika djur. Havsörnarna finns ofta i närheten av pimpelfiskare i hopp om att få en lättförtjänt fiskefångst. På Hitis Rosala, en kort gratis färjtur bort, finns Finlands tätaste population av hjortdjur.

 

talvi1
talvi1 2
talvi1 1

 

Till en uppfriskande sportlovsdag hör naturligtvis god mat och dryck, och det finns många alternativ! I Kimito Café Adèle och Café Cake My Way, i Kärra Havskronan, i Västanfjärd B&B Kansakoulu, i Kasnäs Paviljongen och i Dalsbruk Strand Hotellet och Café Holmbergs Four C.

Sportlovet lönar sig inte att skynda igenom på en enda dag! Det finns ett stort utbud övernattningsmöjligheter. I Kimitoöns inkvarteringsutbud finns såväl stugor av olika standard, trevliga hotell som personliga B&B övernattningsställen - för en oförglömlig sportlovsvecka i en underbar vintrig skärgård.

 

talvi1
talvi1 2
talvi1 1