Pyöräillen Rannikkoreittiä pitkin

Rannikkoreitti on upea, noin 100 kilometriä pitkä pyöräilyreitti. Se johdattaa sinut Salon kaupungista neljän kiehtovan ruukkikylän - Kirjakkalan, Teijon, Mathildedalin ja Taalintehtaan - kautta Rosalan, Hiittisten, Högsåran, Örön ja Kasnäsin saarille.

Reitti kiemurtelee pääosin pieniä kyläteitä pitkin, joten se sopii kaikille pyöräilijöille, kilpapyöräilijöitä lukuunottamatta. Muutaman kilometrin matkalla tie sukeltaa metsien siimeksiin, jossa reitti jatkuu mukavana kärrytienä. Rannikkoreitti kulkee läpi Teijon kansallispuiston kauniiden metsä- ja merimaisemien ja johdattaa aina meren äärelle, Saaristomeren kansallispuiston viehättäviin saaristomaisemiin.

Reittikuvaus 

Kustruttens tavla

Hyppää pyörän selkään ja anna maiseman vaihtua. Maisemat vaihtelevat peltoaukeista jylhiin metsiin ja meren rantaan. Salon ja Kemiönsaaren merellisiin maisemiin tutustut parhaalla mahdollisella tavalla pyöräilemällä viitoitettua reittiä. Pysähdy matkalla kahville tai lounaalle sopivin väliajoin tai pidä oma picnic mieluisalla rannalla tai kallioilla korkeiden mäntyjen varjossa. Reitin varrelta löytyy useita mielenkiintoisia majoitus- ja ruokapaikkoja, tutustumiskohteita sekä maaseudun mukavia ”mansikkapaikkoja”, joihin ei ehkä muuten tulisi menneeksi.

Pyöräilyreitti kulkee pääosin jo olemassa olevia kevyen liikenteen väyliä, yksityisteitä, metsäteitä ja kunnostettuja polkuja pitkin. Reitti on suhteellisen turvallinen ja se sopii sekä pyöräilyn harrastajille että myös lapsiperheille.

Reitin yleisen tien osuuksilla on syytä noudattaa varovaisuutta. Pituutta reitillä on noin 200 km ja se kulkee melko tasaisessa maastossa lukuun ottamatta Kirjakkala-Mathildedal -välistä osuutta. Reitti kulkee sekä asfalttietä että hiekkateillä. Tänä vuonna reittiä voi jatkaa Kasnäsista meritse Bengtskärin kautta Hankoon, sillä veneet ottavat nyt pyöriä mukaan!

 

Salo – Strömma pyöräreitti kulkee kolmen ruukkikylän – Kirjakkala, Teijo ja Mathildedal - sekä Teijon kansallispuiston läpi. Kirjakkalan ruukkialueen 1800-luvulta peräisin olevat hirsirakennukset on kunnostettu alkuperäiseen ulkoasuunsa. Nähtävyyksiä ovat myös Hamarinjärven, Sahajärven ja Matildanjärven padot, jotka ovat peräisin vuodelta 1688.

Idyllisessä Teijon ruukkikylässä yhdistyvät monimuotoinen luonnonkauneus Teijon kartanon ja kirkon kulttuurihistorialliseen perintöön. Mathildedalin ruukkikylä kätkee sisälleen kyläidylliä kauneimmillaan - punamullalla maalattuja taloja, ruukkirakennuksia, kulttuuria ja elämää. Teijon kansallispuisto ruukkikylien äärellä ja saariston portilla tarjoaa luontoelämyksiä ja aktiviteetteja kaiken ikäisille. Strömman kanavalla voi kokea Suomen ainoan näkyvän vuorovesivirtauksen.

Taalintehtaan ruukkimiljöö tarjoaa mielenkiintoista katseltavaa, mukavia pikkukahviloita, ruokapaikkoja ja kosolti paikallisia tuotteita ostettavaksi mukaan. Kasnäsintietä pitkin siirrytään pikkusaarten kautta ja Lövön sillan yli Kasnäsin puolelle ja siitä eteenpäin Högsåraan sekä Rosalaan saarille. Saaristomerellä on saaria ja luotoja enemmän kuin missään muualla ja venebussit vievät näihin elämyksiin myös pyöräilijöitä. Kasnäsistä pääsee mukavasti tutustumaan esimerkiksi Bengtskärin majakkaan, Rosalan Viikinkikeskukseen tai Saaristomeren kansallispuiston keskellä sijaitsevaan Örön linnakesaareen. Kemiönsaarella reitti tekee ympyrän, joten paluumatkalla voi halutessaan tutustua aivan uusiin maisemiin ja kohteisiin.

Luonnonkauniin reitin majoituspaikat, kauniit kylät ja luontomaisemat kutsuvat polkijaa pysähtymään.

 

Reittien merkintä

Reitillä on käytetty oheisia merkintöjä:

Salo -Teijo - Strömma Strömma - Kemiö - Kasnäs

 

Välimatkoja

Salo - Strömma 35 km

Strömma - Kasnäs 65 km

 

Hyvä tietää pyöräillessä

Coastal Route Pyöräilijän on syytä noudattaa jokamiehenoikeuksia. Luonnossa voi liikkua vapaasti seuraten kuitenkin polkuja ja teitä. Poimi kimppu tavallisia kukkia, mutta jätäthän rauhaan rauhoitetut ja harvinaiset kasvit. Kerää sieniä ja marjoja vain päivän tarpeeseen. Avotulen teko on sallittua vain merkityillä tulentekopaikoilla silloin kun metsäpalovaroitusta ei ole annettu, ja tulen kanssa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Kalastusta varten tarvitset laissa säädetyt luvat. Retkeilystä kiinnostuneille suosittelemme poikkeamista Teijon kansallispuiston luontokeskuksessa, jossa voit tutustua alueiden monipuolisiin luontopalveluihin.

Muistathan, suositus on että pyöräilijän on käytettävä asianmukaista suojakypärää. Matkalle on hyvä ottaa mukaan myös pumppu, paikkarasia, renkaanvaihdossa tarvittavat työkalut sekä säänmukaiset varusteet.

 

Olemme koonneet kartalle joitakin pistäytymispaikkoja aivan reitin varrelta. Katso lisää majoitus-, ruoka-, sauna- ja ostospaikkoja sekä nähtävyyksiä ja pysähtymiskohteita: www.visitsalo.fi tai www.visitkemiönsaari.fi

 

Rannikkoreitin nettisivuilla www.rannikkoreitti.fi löydät reitin karttaa, jossa reitin varella sijaitsevat majoitukset, ravintolat ja nähtävyydet sekä laivaliikenne näkyvät.

Painettu karttaesite reitistä on olemassa, ja voit tilata tästä kotiisi painamalla linkkiä. 

Karttaesitetteen voi ladata ja selata täältä.