mörkÖrö

Tapahtumat & markkinat
Päivä: 5. marraskuu 2021 17:00 - 6. tammikuu 2022 16:00

Tapahtumapaikka: Örö Linnakesaari  |  Paikkakunta: Örö

mörkÖrö 2021 Örössä 5.11.2021 - 6.1.2022

mÖrkö on kemiönsaarelainen, kiertävä, vuosittain tapahtumapaikkaansa vaihtava, vähintään kaksikielinen pimeysfestivaali, jota on järjestetty vuodesta 2017 alkaen. 

Mörkö-tiimin, festivaalin työryhmän keskeisen osan, ovat muodostaneet ensimmäisestä tapahtumasta alkaen taiteilijat Sari Kippilä, Lisa Roberts ja Tuomo Tammenpää, sekä tuottaja Maria Pick. Tapahtuman työryhmään on vuosien aikana kuulunut useita eri alojen taiteilijoita Kemiönsaarelta ja myös muutamia ulkopuolelta tulleita, paikallisia kyläyhdistysaktivisteja ja Sagalundin museon henkilökuntaa. Lisäksi koulujen opettajat ovat osallistuneet työpajojen käytännön järjestelyihin ja avustaneet niissä. 

Mörkön keskeisiä elementtejä ovat:

Pimeys

Monista muista pimeän ajan tapahtumista, valofestivaaleista, poiketen mÖrkö on korostetusti pimeysfestivaali. Se tutkii ja kommentoi pimeyden ja sen aiheuttamien pelkojen olemusta sekä niiden vaikutusta ihmisiin ja ympäröivään luontoon ja kannustaa pimeän kohtaamiseen sekä ympäristössä että omassa itsessämme. Täällä pohjoisessa on puolet vuodesta pimeää joka tapauksessa, miksi emme siis voisi luottaa siihen ja löytää sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia ja suurta hienoutta? 

Kiertävyys

Kemiönsaaren kunta on ollut vuodesta 2009 alkaen kolmen kunnan yhdistymisprosessin tulos. Kuten muissakin yhdistyneissä kunnissa, yhdistyminen on aiheuttanut erilaisia, pienempiä ja suurempia ongelmia. Kemiönsaari nykyisellään muodostaa yhteisön, jossa on 69% ruotsinkielisiä, 28% suomenkielisiä ja 3% muita. mÖrkö löytää tavan ylittää erimielisyydet tuomalla monikieliset ryhmät yhteen taiteen ja yhteisöllisyyden keinoin. Sukupolvien ja kulttuurien välisten kuilujen kaventaminen kuuluu tapahtuman keskeisiin tavoitteisiin. Ohjelma suunnitellaan eri-ikäisten, niin perheiden, lasten kuin vanhemmankin väestön tarpeisiin. mÖrkö on paikkaa vaihtava tapahtuma, joka kerryttää runsaasti asiantuntemusta ja kokemusta paikasta toiseen siirtymällä ja sen tuloksena paranee joka vuosi. Tavoitteena on luoda tuntu koko kunnalle ja sen kaikille asukkaille järjestettävästä avoimesta tapahtumasta. 

Yhteisötaide

mÖrkön toiminnassa ja tapahtuman järjestämisessä kiteytyy  yhteisötaiteen keskeinen olemus, että taidetta tehdään jonkin yhteisön ehdoilla, yhteisön jäsenten kanssa sekä heitä varten.

mÖrkö ei ole yhdenmukainen tapahtuma, vaan tuotamme kulloisenkin paikan mukaisia ainutlaatuisia tapahtumia. 

mÖrkön keskeisiä työtapoja: 

mÖrkön olennaisimpia työtapoja ovat taiteilijoiden ohjaamat luovat työpajat, sekä tapahtumaa edeltävät että festivaalin aikana tapahtuvat.  Ne toteutetaan paikallisten ja tapahtumaan osallistujien kanssa. Työpajaa ohjaavalla taiteilijalla on ajatuksena toimia ideoiden herättelijänä,  innoittajana ja osallistujille mahdollisesti uuden työskentelytavan tai materiaalinkäytön ohjaajana. 

 

Tiedot

Puhelin
050 5574225
Sähköposti
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Kartta


 

Kaikki päivät


Tapahtuma: Alkaen 5. marraskuu 2021 17:00 päättyen 6. tammikuu 2022 16:00