Höglandin luontopolku

Höglandin luontopolku 0,2 - 1,1 km

Höglandin komea siluetti kohoaa 41 metrin korkeuteen, ja saari onkin monille Gullkronan selällä liikkuneille veneilijöille tuttu. Saarella ovat kaksi luontopolkua. Polut lähtevät saaren pohjoiseen avautuvasta Hemvikin lahden retkisatamasta. Satamasta löytyy laituri veneiden kiinnittymistä varten. Lahden hiekkarannalle on myös helppo rantautua kajakilla. Saaren tulentekopaikka, kuivakäymälät ja telttapaikka sijaitsevat aivan hiekkarannan tuntumassa. Höglandin saari kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon, joten jokamiehenoikeudet ovat rajoitettuja alueella.

Lyhyempi, 200 metrin luontopolku, kiertää niityllä vanhan torpan pihamaan ympäri ja kertoo torppareiden elämästä saarella. Niityltä löytyy myös kahden rakennuksen jäänteet sekä 1700-luvulta oleva ryssäuuni. Saarella kesäaikaan laiduntavat lampaat pitävät entisen pihapiirin niityn lyhyenä ja kesäaikaan kukkaloisto hurmaa värikkyydellään.

Pidempi, 1,1 kilometrin luontopolku, kipuaa aluksi jyrkästi kallion päälle näköalatornille. Tämän jälkeen polku jatkuu alas kallioiden väliseen laaksoon. Jyrkimmissä kohdissa on portaat kulkemisen helpottamiseksi. Kallioiden välissä on vanha metsittynyt niitty ja pieni tervaleppää kasvava kosteikko, jotka ovat tunnelmallisia auringonvalon siivilöityessä lehvästön läpi. Reitti kulkee lopuksi pienen hiekkarannan ja kallioiden kautta takaisin lähtöpisteeseen.

 

Lisätiedot

  • Lähtöpaikka Höglandin retkisatama
  • Pituus (km) 0,2-1,1 km
  • Merkinnät Valkoiset merkinnät
  • Kulkusuunta Myötäpäivään
  • Vaativuus Keskivaativa
  • Palvelut Infotaulut, Näköalatorni, Polttopuut, Kuivakäymälä, Taukopöytä, Tulentekopaikka