Örön 6 tuuman kierros, 4,7 km

Örön saarella ovat kaksi luontopolkua, pohjoisempi niin kutsuttu "120 mm kierros" ja eteläisempi "6 tuuman kierros". Merkityillä reiteillä pääsee tutustumaan saaren joka kolkkaan; sen viehättävään ja monipuoliseen luontoon sekä saaren sotahistoriaan. Kumpikin luontopoluista lähtevät samasta pisteestä ja ne voi halutessaan yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi. Reittien alkuun pääsee kulkemalla vierassatamasta ja 12 tuuman kasarmialueelta Lyhyttä Ikävää pitkin. Reittien alkupisteessä on infotaulut, joihin kannattaa tutustua ennen reiteille lähtöä.

6 tuuman kierroksen voi kulkea joko myötä- tai vastapäivään. Myötäpäivään lähdettäessä 6 tuuman kierrokselle kuljetaan polkujen risteyskohdasta Sotilaskodintietä pitkin. Polku erkanee tiestä Silmäksi kutsutun rakennuksen luota ja sukeltaa metsittyneelle rantaniitylle. Aluetta ennallistetaan, jotta rantaniityn kasvillisuus saadaan palautumaan.

Rantaniityltä matka jatkuu metsäpolkua pitkin kohti Solkuron hiekkarantaa. Solkuron hiekkaranta on ainoa uimapaikka reittien varrella, joten kuumana kesäpäivänä kannattaa pulahtaa virkistävään meriveteen uimaan.

Reitti jatkuu kuuden tuuman kasarmille, josta voi tehdä piston mukulakivikatua pitkin kuudentuuman pattereille saaren eteläkärkeen. Patterin päältä avautuvat laajat ulkosaariston näkymät ja taivaanrannassa voi nähdä Bengtskärin majakan. Keväisin ja syksyisin eteläkärki toimii myös hyvänä paikkana muuttolintujen tarkkailuun.

Polku jatkuu saaren länsirantaa pitkin, jossa on avointa hiekkarantaa. Koska hiekkarannoilla esiintyy useita harvinaisia kasvilajeja ja kasvillisuus on erittäin herkkää kulumiselle, ethän poikkea polulta. Länsirannalta löytyy myös mielikuvitusta ruokkivia, myrskytuulen muovaamia saaristometsiä monihaaraisine käkkyrämäntyineen. Polku palaa ampumakentän kautta Lyhyelle Ikävälle, jota pitkin pääsee takaisin lähtöpisteeseen.

Tutustu Örön 120 mm -kierrokseen.

Lisätiedot

  • Pituus (km) 4,7 km
  • Merkinnät Siniset merkit
  • Kulkusuunta Ei määritetty
  • Vaativuus Keskivaativa
  • Palvelut Infotaulut, Kuivakäymälä, Taukopöytä, Uimapaikka