Örö 120 mm kierros 5,1 km

Örön saarella ovat kaksi luontopolkua, pohjoisempi niin kutsuttu "120 mm kierros" ja eteläisempi "6 tuuman kierros". Merkityillä reiteillä pääsee tutustumaan saaren joka kolkkaan; sen viehättävään ja monipuoliseen luontoon sekä saaren sotahistoriaan. Kumpikin luontopoluista lähtevät samasta pisteestä ja ne voi halutessaan yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi. Reittien alkuun pääsee kulkemalla vierassatamasta ja 12 tuuman kasarmialueelta Lyhyttä Ikävää pitkin. Reittien alkupisteessä on infotaulut, joihin kannattaa tutustua ennen reiteille lähtöä.

120 mm kierroksen voi kulkea joko myötä- tai vastapäivään. Vastapäivään lähdettäessä 120 mm reitti kulkee aluksi paritaloalueen läpi ja jatkuu Storvikenin lahden rantaa pitkin. Täältä löytyy Örön edustavin rantaniitty, jota on ennallistettu puustoa raivaamalla. Polku jatkuu hetken jykevän saaristometsän katveessa, ennen kuin saapuu avoimelle paahteiselle kedolle. Täällä kannattaa kivuta portaita pitkin kallion päälle valetykille. Sieltä aukeava näköala itään on lumoavan kaunis.

Reitti jatkuu kedolta mukulakivikatua pitkin saaren pohjoisosaan, jossa sijaitsevat pohjoiskärjen linnoitukset. Linnoitusten päältä avautuu avara näköala Örön selälle. Jos on tyyntä ja olet onnekas, voit nähdä harmaahylkeitä lepäämässä läheisillä luodoilla tai kuulla hylkeiden laulua. Tuulisena päivänä linnoitukset tarjoavat hyvän suojan evästauolle.

Polku jatkuu linnoituksilta läntistä hiekka- ja somerikkorantaa pitkin. Länsirannan edustalla ei ole saaria, joten ranta on hyvin altis tuulille ja aallokolle. Rannoilla voi tyynelläkin ilmalla aistia myrskyjen voiman, sillä tuuli ja aallot ovat paiskoneet suuria ajopuita pitkälle metsänrajan tuntumaan.

Polku jatkuu rannalta rehevän metsän siimekseen, Batavian korpeen ja vanhan 120 mm patterin sadunomaisille raunioille. Sieltä polku kiemurtelee metsän läpi entiselle ampumakentälle, joka on yksi saaren arvokkaimmista perhosalueista. Paluu tapahtuu Lyhyttä ikävää pitkin takaisin lähtöpisteeseen. Mukulakivikadun kummallakin puolella aukeavat avarat kedot, joilla kasvaa runsaasti harvinaisia kasvilajeja.

Lue lisää Örön 6 tuuman kierroksesta.

Lisätiedot

  • Pituus (km) 5,1 km
  • Merkinnät Punaiset merkit
  • Kulkusuunta Ei määritetty
  • Vaativuus Keskivaativa
  • Palvelut Infotaulut, Kuivakäymälä, Taukopöytä