Lintujen tarkkailu

Lintujen tarkkailu on kiehtovaa ja vuodenkierto tuo mukanaan aina uutta nähtävää ja kuultavaa. Alkuvuodesta kannattaa suunnata saaristoon linturetkelle, sillä meri pysyy pitkään avoinna ja leutoina talvina vesilinnut jäävät talvehtimaan rannikolle. Kevättalvien tähtikirkkaina öinä kuulee metsien ja peltojen laidoilta kantautuvaa pöllöjen soidinhuhuilua.

Kevään myötä palaavia muuttolintuja voi seurata Örön tykkipatterien päältä tai Björkbodan pellon keskellä kohoavalla mäeltä.

Alkukesällä linnuilla on pesimätouhut kiivaimmillaan ja luonto on täynnä laulua ja kisailua. Alkukesä on myös öisten linturetkien aikaa, sillä monet kosteikkojen ja ruovikkojen linnut laulavat nimenomaan yöllä. Keskikesän aikana lintumaailma hiljenee, mutta vesilintujen poikasia näkyy runsaasti

Kahlaajat aloittavat syysmuuton jo kesäkuussa. Syyskuun alkua kohden lähtevät yhä useammat linnut muuttomatkalle. Parasta aikaa muuton seurantaan on syys–lokakuun vaihde, mutta vielä marras–joulukuussa näkee pelloilla sinnitteleviä joutsenia.

Luontoportti on hyvä apu niin lintujen kuin muidenkin luonnonkappaleiden tunnistamisessa. Tavallisimpien lintujen lisäksi Kemiönsaarella on mahdollista bongata merikotkia ja haahkoja. Wilson Charter järjestää keväisin matkoja Bengtskärin majakalle haahkojen valtakuntaan. Merikotkia näkyy esimerkiksi talvisin Taalintehtaan edustalla nauttimassa talvikalastajien jälkeen jättämää saalista.