Lähiruoka

Kemiönsaari on tunnettu hienoista raaka-aineista, elinvoimaisesta maataloudesta ja palkitusta artesaaniruuasta. Täällä voidaan kasvattaa monia raaka-aineita saariston suotuisan ja merellisen ilmaston ansiosta. Poikkea tilapuotiin, ravintolaan ja torille vierailusi aikana, jotta pääset kokemaan Kemiönsaaren ruokakulttuuria!

 

 

Ruoka-artesaanien saaria

Kemiönsaari on vuosien saatossa kehittynyt varsinaiseksi ruoka-artesaanien saareksi. Monet yrittäjät on palkittu Artesaaniruuan SM -kisoissa. Se ei ole yllättävää, sillä menestyksekkäiden tuotteiden takana on poikkeuksellisen hyvät raaka-aineet ja korkea käsityöosaaminen. Artesaaniruoka-ala on pienimuotoista elintarvikkeiden valmistusta, jossa luodaan ainutlaatuisia ja maukkaita tuotteita. Ihmisen kädet ovat mukana koko valmistusketjun alusta loppuun saakka.

Idylliset puodit

Koe saaren maaseutu ja vieraile paikallisissa tilapuodeissa, joista voit hankkia sesongin mukaan mm. tuoreita kasviksia, marjoja ja artesaaniruokaa. Kemiön Lähipuodista löytyy laaja valikoima palkittuja artesaaniruokatuotteita, marjoja ja kasviksia, sekä myös muiden paikallisten tuottajien tuotteita. Dragsfjärdissä sijaitsevan Björknäsin puutarhan suoramyyntipuoti on kasvihuoneiden välittömässä läheisyydessä, josta löydät monia tuorekasviksia, palkitun paholaisenhillon, sekä muuta lähituotettua. Kaikki puodit ja suoramyyntipisteet löytyvät sivun alalaidassa olevasta kartasta. Löydät sieltä myös Kemiönsaaren Lähiruokaoppaan, josta voit lukea lisää lähiruuasta ja paikallisista tuottajista.

Omenaa ja mallasta

Söderlångvikin kartanon ihastuttavat omenapuutarhat koostuvat yhteensä 45 000 omenapuusta, ja tilan omenoista jalostetaan mm. omenamehua ja -hilloa. Yhdistä ruoka ja kulttuuri vierailemalla historiallisessa museossa, nauti lounas ravintolassa, ja hanki tilan omia tuotteita ravintolan puodista.

Kemiönsaaresta löytyy myös kaksi innovatiivista pienpanimoa, joista voit hankkia paikallista olutta. Kimito Brewing valittiin vuoden yrittäjäksi 2019, ja heidän Kemiön myyntipisteestä löydät laajan valikoiman oluita, kuten vaikkapa raparperilla maustetun saison-oluen. Rosalassa sijaitsevassa Rousal Taproom & Smokehousessa voit kesäkaudella istuskella lautalla nauttien olutmaistelusta maukkaan aterian kanssa. Panimon valikoimasta löytyvä Seawater India Pale Lager yllättää varmasti kokeneemmankin olutsommelierin, ja sen valmistuksessa käytetään suodatettua merivettä.

Ravintolat & kahvilat

Perinteisiä saaristolaismakuja etsivälle Holmbergs Café & Fisk 4C tarjoaa kala-annoksia ympäri vuoden. Sagalundin tunnelmallisessa museokahvilassa Café Adelélèssa voit nauttia maukkaan arkilounaan tai a la carte-annoksen viikonloppuisin. Kahvila pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita, ja osa raaka-aineista kasvatetaan kahvilan pihalla!

Kauniina kesäpäivänä voit hypätä lautan tai veneen kyytiin ja suunnata Högsåraan nauttimaan paikallisista mauista viihtyisään Farmors Café:hen. Jos taas etsit kulinaristista ruokaelämystä, niin suuntaa Kasnäsin kylässä sijaitsevaan Café Källarvinden:iin. Källarvinden valmistaa huipputason ruokaa paikallisista raaka-aineista viehättävässä pihapiirissä.  

 

bod
mathantverk
toastskagenMAKUJA VUODEN YMPÄRI

Sparris som råvara

Kevät - tankoparsa

Tankoparsa kaupan hyllyillä on selvä keväänmerkkiSe on suosikki varhaiskasvija maistuu hyvälle niin keitettynä, paistettuna, kuin grillattunakin. Paikallista tankoparsaa viljellään, ja sitä voi ostaa suoraan Nyborg Gårdin tilalta.

Hallon som råvara

Kesä - vadelma

Vadelman tuoksu ja maku on eittämättä yksi kesän kohokohdista! Osta vadelmaa suoraan viljelijöiltä tai tee vadelmaretki metsään, ja leivo mehukas vadelmapiirakka. Luomuvadelmat voit hankkia suoraan Kieloniemen luomutilalta. 

Äppel som råvara

Syksy - omenat

Mikäpä olisi piristävämpää pimenevänä syysiltana, kuin lasi makeaa omenamehua ja letut omenahillolla! Kulinaristien kannattaa kokeilla eri omenalajikkeita sellaisenaan, tai kera hyvän juuston ja punaviinin. Omenalajikkeita on paljon, ja kokeilemalla eri lajikkeita saatat yllättyä niiden omintakeisista aromeista.

Fisk som råvara

Ympäri vuoden – kala

Kalastus on tärkeä osa saaristoperinnettä.Hanki savustettua kalaa Laxtomtenilta, tai suuntaa keskiviikkoisin ja lauantaisin HolmbergsFisk & Café 4 C:n kalatiskille.Kahvilassa voit nauttia raikkaasta lohisalaatista tai tilata maukkaan kalaburgerin.