Örön luontopolut

Örön luontopolut 5,1 km ja 4,7 km

Örön saarella ovat kaksi luontopolkua, pohjoisempi niin kutsuttu "120 mm kierros" ja eteläisempi "6 tuuman kierros". Merkityillä reiteillä pääsee tutustumaan saaren joka kolkkaan; sen viehättävään ja monipuoliseen luontoon sekä saaren sotahistoriaan. Kumpikin luontopoluista lähtevät samasta pisteestä ja ne voi halutessaan yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi. Reittien alkuun pääsee kulkemalla vierassatamasta ja 12 tuuman kasarmialueelta Lyhyttä Ikävää pitkin. Reittien alkupisteessä on infotaulut, joihin kannattaa tutustua ennen reiteille lähtöä.

Örön luonto ja historia ovat vertaansa vailla. Luonto on hämmästyttävän monimuotoista ja saarella viihtyvät monet uhanalaisia kasvi- ja perhoslajit. Luontopolut vievät tutustumaan saaren paahteisille kedoille, kosteammille rantaniityille ja luonnontilaisiin saaristometsiin. Oman arvokkaan elinympäristön saarella muodostavat myös pitkät hiekka- ja somerikkorannat.

Reittien varrelle osuu kaikki historiallisesti arvokkaimmat kohteet: saaren kasarmialueet ja järeät patterit, pohjoiskärjen linnoitteet, kranaatinheitinkukkula, 120 mm patterin rauniot sekä Pitkäksi Ikäväksi kutsuttu mukulakivitie. Mukulakiviteitä pitkin on myös mahdollista pyöräillä.

Örön perinnemaisemia hoidetaan laiduntamalla, joten osa reiteistä kulkee laidunmaiden läpi. Saari kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon, ja herkän saaristoluonnon suojelemiseksi saarella on voimassa erityisohjeet saaressa liikkuville.

120 mm kierros 5,1 km

Reitin voi kulkea joko myötä- tai vastapäivään. Vastapäivään lähdettäessä 120 mm reitti kulkee aluksi paritaloalueen läpi ja jatkuu Storvikenin lahden rantaa pitkin. Täältä löytyy Örön edustavin rantaniitty, jota on ennallistettu puustoa raivaamalla. Polku jatkuu hetken jykevän saaristometsän katveessa, ennen kuin saapuu avoimelle paahteiselle kedolle. Täällä kannattaa kivuta portaita pitkin kallion päälle valetykille. Sieltä aukeava näköala itään on lumoavan kaunis.

Reitti jatkuu kedolta mukulakivikatua pitkin saaren pohjoisosaan, jossa sijaitsevat pohjoiskärjen linnoitukset. Linnoitusten päältä avautuu avara näköala Örön selälle. Jos on tyyntä ja olet onnekas, voit nähdä harmaahylkeitä lepäämässä läheisillä luodoilla tai kuulla hylkeiden laulua. Tuulisena päivänä linnoitukset tarjoavat hyvän suojan evästauolle.

Polku jatkuu linnoituksilta läntistä hiekka- ja somerikkorantaa pitkin. Länsirannan edustalla ei ole saaria, joten ranta on hyvin altis tuulille ja aallokolle. Rannoilla voi tyynelläkin ilmalla aistia myrskyjen voiman, sillä tuuli ja aallot ovat paiskoneet suuria ajopuita pitkälle metsänrajan tuntumaan.

Polku jatkuu rannalta rehevän metsän siimekseen, Batavian korpeen ja vanhan 120 mm patterin sadunomaisille raunioille. Sieltä polku kiemurtelee metsän läpi entiselle ampumakentälle, joka on yksi saaren arvokkaimmista perhosalueista. Paluu tapahtuu Lyhyttä ikävää pitkin takaisin lähtöpisteeseen. Mukulakivikadun kummallakin puolella aukeavat avarat kedot, joilla kasvaa runsaasti harvinaisia kasvilajeja.

6 tuuman kierros 4,7 km

Reitin voi kulkea joko myötä- tai vastapäivään. Myötäpäivään lähdettäessä 6 tuuman kierrokselle kuljetaan polkujen risteyskohdasta Sotilaskodintietä pitkin. Polku erkanee tiestä Silmäksi kutsutun rakennuksen luota ja sukeltaa metsittyneelle rantaniitylle. Aluetta ennallistetaan, jotta rantaniityn kasvillisuus saadaan palautumaan.

Rantaniityltä matka jatkuu metsäpolkua pitkin kohti Solkuron hiekkarantaa. Solkuron hiekkaranta on ainoa uimapaikka reittien varrella, joten kuumana kesäpäivänä kannattaa pulahtaa virkistävään meriveteen uimaan.

Reitti jatkuu kuuden tuuman kasarmille, josta voi tehdä piston mukulakivikatua pitkin kuudentuuman pattereille saaren eteläkärkeen. Patterin päältä avautuvat laajat ulkosaariston näkymät ja taivaanrannassa voi nähdä Bengtskärin majakan. Keväisin ja syksyisin eteläkärki toimii myös hyvänä paikkana muuttolintujen tarkkailuun.

Polku jatkuu saaren länsirantaa pitkin, jossa on avointa hiekkarantaa. Koska hiekkarannoilla esiintyy useita harvinaisia kasvilajeja ja kasvillisuus on erittäin herkkää kulumiselle, ethän poikkea polulta. Länsirannalta löytyy myös mielikuvitusta ruokkivia, myrskytuulen muovaamia saaristometsiä monihaaraisine käkkyrämäntyineen. Polku palaa ampumakentän kautta Lyhyelle Ikävälle, jota pitkin pääsee takaisin lähtöpisteeseen.

Seuraa polkuja Google Mapsissä.

Lisätiedot

  • Vaativuus Helppo
  • Palvelut Infotaulut, Kuivakäymälä, Taukopöytä