Sök

Tips för cyklister längs Kustrutten

Kustrutten är en cykelrutt som binder ihop södra Finlands vackraste skogs-, sjö- och skärgårdslandskap samt Tykö och Skärgårdshavets nationalparker. 

Landskapen varierar från öppna åkrar till ståtliga skogar och havsstränder. Du bekantar dig med det havsnära landskapet bäst genom att cykla längs med den skyltade rutten. Stanna på kaffe eller lunch med jämna mellanrum längs med rutten eller ät picknick på en trevlig strand eller uppe på klipporna i skuggan av tallarna. Längs med rutten finns flera intressanta övernattnings- och matställen, besöksmål och landsbygdens trevliga ”smultronställen” som du kanske inte annars besöker. 

Cykelrutten går längs med asfalterade vägar, privata vägar, skogsvägar och till en liten del längs restaurerade stigar i bra skick. Rutten är relativt säker och passar för både cykelentusiaster och barnfamiljer. Kom ihåg att vara försiktig under de sträckor där rutten går längs allmänna vägar. Hela rutten är cirka 200 km lång och den går i relativt flack terräng med undantag av sträckan Kirjakkala–Matilda. Rutten går längs med asfalterade vägar och sandvägar.


 Tips för cyklare på Kustrutten:

- Bekanta dig med ruttens service på kustrutten.fi.

- Läs om Kimitoöns sevärdheter på Kimitoön 365 -fritidsmagasinet.

- Du kan cykla med- eller motsols. Största delen av vägarna är asfaterade. Mellan Mathildedal och Strömma är en kort del av rutten en jämn cykelstig.

- Det är lätt att cykla från ett övernattningsställe till följande. Under högsäsong rekommenderas det en förhandsbokning, eftersom inkvarteringsställena är ganska små.

- Det finns flera caféer, restauranger och gårdsbutiker, också några matbutiker, längs Kustrutten.

- Vitharun trafikerar mellan Hangö och Kasnäs/Örö på tisdagar, onsdagar och lördagar. Vitharun har flera avgångar mellan Kasnäs och Örö. Under högsäsong rekommenderas det en förhandsbokning, också för din cykel.

- Wilson Charter trafikerar dagligen rutter Kasnäs-Rosala by-Bengtskär och Kasnäs-Örö. Under högsäsong rekommenderas det en förhandsbokning, också för din cykel.

- Marinelines trafikerar dagligen mellan Hangö-Bengtskär. Under högsäsong rekommenderas det en förhandsbokning, också för din cykel.

- En gratis färja trafikerar mellan Kasnäs-Långnäs. Från Långnäs är det ungefär 5 km till både Rosala och Hitis byar.

- En gratis färja trafikerar mellan Svartnäs-Högsåra. Högsåra har omtyckta sommarcaféer. På västra stranden finns det Sandvik sandstrand, som hör till Skärgårdshavets nationalpark.

- Du kan åka en del av rutten enkelt med buss. Se bussarna här. Anmäl din cykelfrakt i förväg till trafikidkaren.

- Du kan hyra en cykel längs Kustrutten. På Kimitoön t.ex. NaturEffect hyr ut cyklar.


  Telefon: +358 2 4260 170

  E-post: tourism (at) visitkimitoon.fi

  Kimito:
  Villa Lande, Engelsbyvägen 8:
  Må - Fre 12-17, Lö - Sö stängt

  Dalsbruk:
  Räpylä, Kolabacksvägen 1:
  Mån - Sö 9:00 - 16:30

VisitKimitoön

Mondo SWE 400X400 px