Biskopsö naturstig

Naturstigen på Biskopsö, 4 km

Ön Biskopsö med sina mäktiga skogar och träsken är ett fantastiskt besöksmål. Man kan bekanta sig med de fina skogarna genom den fem kilometer långa naturstigen. För att komma till början av stigen skall man gå från förbindelsebåtsbryggan 1,1 km längs en kärrväg. Själva ringrutten är 2,9 kilometer lång. Du hittar information om stigen från postlådan som finns vid förbindelsebåtsbryggan och på postlådan som finns på Slätberget. Slätberget är stigens start- och slutpunkt.

Den som går längs Biskopsöns naturstig blir för ett ögonblick omfamnad av den urgamla skogen. Stigen går genom dunkel, mossbevuxen granskog och sträcker sig till öppnare tallskogsbeklädda berg. Små kärr, insjöar och bäckar spjälker skogsområdena. Längs stigen växer mycket trattkantareller och andra matsvampar så det lönar sig att ta svampkorgen med sig.

Från naturstigen går en 400 m lång avstickare till Högberget. På berget finns en viloplats och ett 47 m högt utsiktstorn. Från tornet öppnar sig ett panorama över skärgården och vid klart väder kan du se ända till Bengtskärs fyr! Här lönar det sig att stanna en stund för att njuta av utsikten och picnic korgen.

Naturen på Biskopsö är värdefull och framför allt flador och glosjöar är geologiskt, landskapsmässigt, botaniskt och zoologiskt betydelsefulla. Flador och glosjöar är namn på olika stadier för fenomenet då havsvikar avskiljs från havet i och med landhöjningen. En del av ön är därför naturskyddsområde. Stormossträsket som finns innanför naturstigen är nästan helt igenvuxet och de små öppna vattenområden i mitten av vitmossan är det enda som påminner om träsket. Vandraren kan höra tranornas skrik från kärret.
 

Mera information

  • Startpunkt Biskopsö hamn
  • Längd (km) 5,6 km
  • Utmärkning Vita markeringar
  • Vandringsriktning Motsols
  • Svårighetsgrad Normal
  • Service Utsiktstorn