Purunpää friluftsled 18 km

En 18 kilometers lång uppmärkt friluftsled tar dig från Söderlångvik gård till Purunpää-udde. Vägen till Purunpää bjuder på bl.a. eklund, vindskydd och vackra skärgårdsvyer. Purunpää har varierande terräng; bördiga lundar, karga bergsområden och havet är ständigt närvarande. Från Glasbergets topp har man en fantastisk utsikt över Skärgårdshavets nationalpark.


Purunpää präglas av moskogar och torvmarker, skogsbevuxna berg, stup och blockfält. På Purunpää är cirka 200 ha skogsmark permanent fredat sedan år 2019, då all typ av skogsbruk avslutades. 

Ta med handduk och simkläder ifall vädret är fint, här finns många fina möjligheter för en simtur. Området har en naturstig, som från Söderlångvik gård till vindskyddet är märkt med vita fyrkanter. Från vindskyddet ut till udden är stigen försedd med gula märkningar. Terrängen är lättorienterad och de västra bergen är relativt lätta att ta sig fram på (varning för halka vid vått väder och beakta att det inte utförs vinterunderhåll).

Tillsammans med Söderlångviks och Kimitoöns övriga naturstigar är det här området något som varje naturälskare borde ha på sin önskelista.

Ett besök till Purunpää går fint att kombinera med ett besök till Söderlångvik café och museum samt Söderlångviks övriga naturstigar.

Observera att det är förbjudet att göra upp eld eller tälta i Purunpää naturskyddsområde.

Man kan övernatta  i Sundsvedja vindskydd. Kom ihåg allemansrättens regler och var mån om att inte skräpa ner. Längs med stigen finns inga avfallskärl.

Stigen går över en privat tomt. Visa respekt och rör er raskt över det privata området.

Mera information

  • Längd (km) 18 km
  • Utmärkning Gula märken
  • Vandringsriktning Ej bestämt
  • Svårighetsgrad Krävande
  • Webbsida https://soderlangvik.fi/purunpaa/
  • Service Vindskydd, Eldstad