Örö - Fortö

Örö kustfort har varit ett militärområde i hundra år och erbjuder ett intressant tvärsnitt av kustförsvarets historia från tsartid till nutid. . 

 

Naturen och historien på Örö är utan like. De huvudsakliga sevärdheterna på Örö är kasernområdena, kanonbatterierna samt de modernare närförsvarsställningarna. Sevärheterna sammanlänkas av friluftsleder och kullerstensvägar. Ifall du inte vill gå runt vandringslederna, finns det cyklar att hyra, efter vilket det passar utmärkt med bastubad. Oavsett om du söker spänning eller avkoppling, är skärgården den perfekta platsen för möjlighet till olika fritidsaktiviteter.

Naturens mångfald är häpnadsväckande och på Örö trivs mång hotade växt- och fjärilsarter samt naturtyper. Örö omfattas av mycket skog, sand- och stenstränder, ståtliga uddar samt fina grässlätter och hedar. I slutet av sommaren piggas naturen upp av ljungens härliga röd blommande färg. På Örös fina sandstränder finner man även sällsynta växter att åskåda. Det finns specialregler för de som rör sig på ön för att skydda den känsliga naturen. Örö är en del av Skärgårdshavets nationalpark. På Örö finns två naturstigar, den norra som kallas 120 mm –rundan och den södra som kallas 6”-rundan. Du kan bekanta dig med öns varje vrå längs med de märkta stigarna.

Gästhamn med 70 båtplatser finns tillgängligt. Vid hamnen hittar du även Örös Strandcafé var du kan dricka någonting svalkanade eller kanske äta någonting gott ur det fantastiska cafésortimentet. En liten hamnbod finns också, för att kunna köpa de allra nödvändigaste sakerna.

I restaurangen på Örö har du möjligheten att njuta av god mat och uppleva någonting unikt.

Menyn för fram skärgården och det nordiska köket. I restaurangen ryms upp till 100 personer vilket betyder att du kan koppla av i såväl litet som stort sällskap.

Att ordna en större fest på Örö fungerar fint. Varför inte ett bröllop i den fina skärgården och naturen, med en atmosfär som skiljer sig från allt annat. 

Att bo bra, är viktigt för att du skall kunna njuta av semestern och kunna koppla av från vardagen. Örö erbjuder allt från hotellstandard i en nyrenoverad kasern från ryska tiden, stugor, lägenhetsboende och trivsamma grupprum, men även hostel-vandrarhem med förmånliga bäddplatser.

Gå även in på Forststyrelsens informationssida för att läsa mera om Örö.

Service

  • Café, Restaurang, Roddbåt, Cyklar, Bastu, Mötesutrymmen, Simstrand

Mera information

  • E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Adress 25930 Örö
  • Telefon 1 +358 40 1447773
  • Sängplatser 150