Gå till innehållet

Bodar och bryggerier

Upptäck lokala smaker och handla närproducerat från Kimitoöns mikrobryggerier och bodar!

Kimito Brewing & Rousal Brygghus

Två mikrobryggerier är verksamma på Kimitoön. Kimito Brewings och Rousal Brygghus innovativa ölsortiment kan överraska även en mer erfaren ölsommelier!

Rousal Brygghus är ett skärgårdsbryggeri i Rosala. Bryggeriets filosofi bygger på lokala smaker, lokalhistoria och experimentlust. Förutom en utsökt öl kan man på sommaren njuta av god BBQ-mat direkt från en smoker.  

Kimito Brewings idé går ut på att brygga ”så god öl som möjligt från Kimito”. Tyngdpunkten ligger på lättillgängliga, rena och stilenliga produkter, som du med gott samvete kan avnjuta till exempel vid bryggänden på Kimitos somriga stränder. Kimito Brewing öppnade sin webbutik 2020.

Sylt, delikatesser och jordnära stämning – det är Närboden i ett nötskal

Visste du att några av de troligen bästa sylterna i Finland finns i Kimito? Närbodens företagare Sabina Ekholm är den som tillverkar de prisbelönta produkterna och i hennes butik hittar du även många andra delikatesser.

hillopurkkeja

En berusande doft slår emot besökaren i trädgårdsmästaren och matartesanen Sabina Ekholms produktionskök. Sabina är i full gång med att koka glögg inför julen.    

På Sabinas make Torstens släktgård odlas bland annat spannmål, jordgubbar, bönor, dill och ärtor. Sabina öppnade Närboden för tio år sedan. För närvarande omfattar sortimentet både egna produkter – bland annat sylt, juice, honung och bakverk – och andra närodlade livsmedel.    

– Jag vill veta exakt var produkterna kommer ifrån så att jag också kan berätta om dem för våra kunder. Nuförtiden vill kunderna veta mer om produkternas tillverkning och ursprung. Även ekologi och hög kvalitet är viktigt för mig. På  Kimitoön samarbetar  lokala företagare mycket med varandra och gemenskapen är vår största styrka. Jag tar andras produkter till försäljning och andra säljer mina produkter, berättar Sabina.

4000–5000 syltburkar per år

Sommaren är den mest hektiska tiden i Närboden. På fredagar röker man fisk direkt på morgonen i samarbete med en annan företagare. Det finns även kallrökt och gravad fisk. Några får, kaniner, tuppar och höns håller till på gården till glädje för kunderna.  

Sabina har ett eget bageri där hon bakar bröd, skärgårdslimpa, wienerbröd och bärpajer året runt. I samma produktionslokal kokar, tappar och konserverar hon också bär.   

– Jag fryser in bär på sommaren, och först på hösten och vintern kokar jag saft och sylt av dem, berättar Sabina.  

Sylterna som Sabina själv utvecklat och som prisbelönats på flera FM-tävlingar i mathantverk är Närbodens stora stolthet. Hon berättar att hon tillverkar 4000–5000 syltburkar per år. Men vad är hemligheten?  

– Tillverkningen sker i små partier. Jag använder endast bär och pektin i sylten, utan att lägga till tillsatsmedel eller vatten. Jag testar också olika kryddor, till exempel innehåller sylten Hallonlycka, som är gjord på vildhallon, lite lakritsrot, avslöjar Sabina.