Peti ja Puuro

För att erfara unika semesterupplevelser behöver du inte ta dig till fjärran länder.

Glöm de hektiska turistfällorna i södern och njut i stället av den vackraste naturen i Finland! Rosala, som ligger utanför Kimitoön, i Skärgårdshavets nationalpark, bjuder Dig på en naturskön upplevelse under årets alla tider. Glittrande hav, vacker natur, promenader bland vindpinade martallar, utfärder till närbelägna öar och skär samt möjligheten att dra upp "gammelgäddan" har lockat långväga gäster att återvända till ön år efter år. 

Bokningar endast per telefon.

Vi vill erbjuda familjer, grupper, firmor, skolklasser, var och en att dela samma unika och fridfulla semesterupplevelser. 

Inkvartering i stuga

Vi kan erbjuda Dig många olika boendemöjligheter så Du kan vara säker på att Du hittar ett alternativ som passar just för Dina behov. Större stugor i lugn skogsmiljö för längre visiter eller bed & breakfaststugor vid stranden för kortare vistelse. Bilväg fram till stugorna och det glittrande havet bara ett stenkast ifrån. Stugorna är utrustade med alla nödvändigheter så att Du till fullo skall kunna njuta av Din semester.

40 m2 stugor

2 st. färdig möblerade, år 1994 byggda, ca 40 m2 stora stugor  med 2 sovrum, kokvrå, stugkök, bastu och uteterass.  Till stugornas utrustning hör bl.a. elvärme, minikök, tv, köksredskap och sängkläder (lakan ingår inte). I bastun finns det varmvattensberedare och elugn. Vatten fås från områdets borrbrunn.

Självhushållnings-/övernattningsstugor

För kortare visiter kan vi också erbjuder 2 st. möblerade, fyra personers stugor med havsutsikt. Till stugornas utrustning hör ett litet kök med köksredskap, kylskåp, mikrovågsugn och tv så dom passar även för ett längre besök. Rinnande vatten in och BioWC utomhus. Båt och bastu (på 20 m avstånd) ingår i priset.

Övernattningsstugor

 För kortare vistelser finns också ett bed and breakfast-alternativ.  Vi erbjuder 6 st.  stugor med havsutsikt. I anslutning till stugorna finns en ekonomibyggnad med bastu, grill och kök. BioWC utomhus. Båt och bastu (på 20 m avstånd) ingår i priset.  

Museum Panem Ex Mari

Museets mångsidiga utställning berättar om människornas kamp för att få det dagliga brödet under 1900-talet i Hitis skärgård.

Fiske

Fisket i skärgården presenteras på ett överskådligt sätt. Mängder av föremål, som har anknytning till denna näringsgren, bl.a fiskebragder, -redskap och gamla motorer, finns utställda.  Museet har också en stor samling fotografier av traktens lax- och trålfiskefartyg men också bilder av ortens s.k. fiskevanor . 


Fotografier

Bilder av ortsbor, som deltog i våra senaste krig, såväl stupade som överlevande, finns utställda, men också många andra personporträtt finns i samlingarna. Bildmaterialet är rikligt och omväxlande bl.a kan man i bildform bekanta sig med hur förbindelserna vintertid  fungerade förr i skärgården. 


Smuggling

Museets utställning över förbudslagstiden förtjänar ett särskilt omnämnande. Redan den specialgjorda sprittorpeden, som finns i museet, är värt ett besök. Lurendrejeriet, som då men också senare, förekom allmänt i kusttrakterna, är väl dokumenterat i utställningen. 


Övriga föremål

Bland övriga intressanta föremål kan nämnas gamla symaskiner, kistor, navigationsutrustning, ryska sjökort, block m.m.  Museet invigdes den 2 augusti 2003 av minister Jan-Erik Enestam och hålles öppet enligt överenskommelse per telefon.

  

 

Service

  • Roddbåt, Cyklar, Bastu, Mötesutrymmen, WiFi, Simstrand

Mera information

  • Adress Rosala Bölentie 169 B, 25950 Rosala
  • Telefon 1 +358 40 50 50 912
  • Sängplatser 26