Gå till innehållet

Förtrollande fyrö mitt ute i havet

Långt ut i Hitis yttre skärgård ligger Bengtskär, den sydligaste bebodda ön i vårt land och vars 52 meter höga fyr är den högsta i Norden. Efter att ha gått upp för spiraltrappans 252 trappsteg och klättrat upp för två stegar kommer besökaren in i fyrens ljusrum. Härifrån är utsikten över Skärgårdshavet makalös. Man kan försöka beskriva fyröns stämning på olika sätt, men Bengtskär måste upplevas själv: på den en och en halv hektar stora karga ön vaknar sinnena till liv, och havets brus och dofter fastnar i minnet för resten av livet.

Bengtskärin majakka
Bengtskärs fyr

Bengtskärs fyr ritades av arkitekt Florentin Granholm i slutet av 1800-talet. Bygget startade vårvintern 1906 och slutfördes ännu samma år – en verklig bedrift med tanke på det svårtillgängliga läget och den dåtida byggnadstekniken. Graniten till grunden och fasaderna bröts på ort och ställe. Underhållet sköttes av en fyrmästare, en maskinist och tre fyrvaktare med familjer, sammanlagt 15 personer. Antalet invånare var som högst i slutet av 1930-talet då 32 vuxna och barn bodde på skäret.

Dramatisk historia

Fyren anfölls för första gången under första världskriget, när de ryska kryssarna Magdeburg och Augsburg träffade den med ett trettiotal projektiler. Nästa drabbning ägde rum under andra världskriget, under slaget vid Bengtskär 26–27.7.1941. Den här gången blev skadorna och förlusterna betydligt större. Guidningen går i korthet in på händelserna under slaget vid Bengtskär, och dessutom kan besökarna bekanta sig med ämnet via utställningen på fyrens bottenvåning

Kahvi ja voipulla.

Service

Dagsbesökare serveras utsökt goda smörbullar och salt och sött tilltugg, samt drycker. Kaféet säljer souvenirer. Vykorten som skickas från ön stämplas med Bengtskärs egen poststämpel.

Det är också möjligt att tillbringa en oförglömlig natt på Bengtskär i någon av de sju efterfrågade hotellrummen med sammanlagt 25 bäddplatser. På kvällen kan övernattande gäster njuta av god skärgårdsmat och av milda bad i den över hundraåriga granitbastun.

Från förfall till ny glans

Fyrtornets gaslykta automatiserades 1968, varefter byggnaden stod kall och obemannad i årtionden. Skadegörelse och avsaknaden av värme ledde till att fyren förföll, tills Sjöfartsverket hyrde ut byggnaden till Åbo universitets fortbildningscentral 1992. Fyren renoverades till sin ursprungliga glans under ledning av företagarparet Paula och Per Wilson, och år 2000 såldes fyren till stiftelsen för Åbo universitet. Paret Wilson skötte fyren och servicen fram till 2022, varefter ansvaret började föras över till Paulas och Pers dotter Nora Wilson och hennes man Henrik Wilson.

– Inga stora förändringar kommer att göras på Bengtskär, men vår vision är att berätta mer om fyrvaktarfamiljernas vardag än tidigare. Vi funderar också på olika digitala upplevelser både på fyrön och på nätet, berättar Nora Wilson.

De största förändringarna gäller fyrens el- och värmeförsörjning.

– En lång elkabel har dragits på havsbottnen från fastlandet till Bengtskär. Dessutom funderar vi på jordvärme och solpaneler. Med dem kan vi förbättra fyrens driftssäkerhet och slipper vara beroende av olja såsom hittills, säger Wilson.

Avgiftsbelagda passagerarbåtar trafikerar Bengtskär mellan maj och september från Kasnäs, Örö, Rosala och Hangö.

Bengtskärin haahka
Ejder Bengtskär