Gå till innehållet

Unika evenemang

De största evenemangen på Kimitoön äger rum mellan juni och november. Var och en av dem har sin egen atmosfär och något speciellt att erbjuda. De största publikfavoriterna handlar om äpplen på Söderlångvik gård, ljuskonst mitt i det mörkaste november och klassisk jazz i Dalsbruk på högsommaren.

Kaksi henkilöä piemässä.

mÖrkö festival

Mörkö är en turnerande festival på Kimitoön som anordnas under den mörkaste tiden av året. Den bakomliggande idén är att utforska mörkret. Mörkö har tidigare besökt till exempel Dalsbruk, Örö och Björkboda. 

Evenemang under julen

På Kimitoön kan du njuta av julbordsserveringar och byarnas egna julmarknader! Oskars marknad i Sagalund, Lillajulmarknaden på Kalkholmen, Dalsbruks julmarknad och Julmarknaden i Kimito tillhör de årligen återkommande guldkornen. 

Nyår på Örö

Fira nyår i Skärgårdshavets nationalpark! Är gott och njut av naturens lugn.  

Lapset kokeilevat jousiammuntaa.

Vikinga-vinterspel

Vinterkul i vikingastil! Delta i vikingarnas vinterspel och prova på yxkastning, bågskytte och spjutkastning!

Söderlångvik

Nordic Gravel Series

Skärgården är ett paradis för gravelcyklister. Den 130 km långa rutten är kuperad och omväxlande, och går på små grusvägar genom vildmarksliknande skogar. Även 40 och 85 km långa sträckor ingår. Evenemanget är öppet för alla.

Baltic Jazz

Baltic Jazz

Ett svängigt familjeevenemang i den historiska bruksorten Dalsbruk, där olika stilar av klassisk jazz blandas med andra musikstilar. Jazzlegenden Antti Sarpila har varit konstnärlig ledare för evenemanget sedan 2002.

Kimitoöns Musikfestspel

Den veckolånga kammarmusikfestivalen i kyrkor och herrgårdar på Kimitoön äger rum i juli. Programmet innehåller högklassiga konserter med både äldre och nyare musik som framförs av finländska och internationella toppmusiker.

Festival Norpas

Norpas är en vild och fri festival med internationell profil i bruksorten Dalsbruk. Utöver musik och bildkonst kan du uppleva cirkusnummer, segling, performanskonst och filmuppvisningar av internationella och inhemska konstnärer.  

Forneldarnas natt

Förr i tiden tände man eldar längs Östersjökusten för att varna och vägleda sjöfarare. Forneldarnas natt har anordnats i sin nuvarande form sedan 1992, och äger rum den sista helgen i augusti. Evenemanget symboliserar slutet på sommarsäsongen.

September Open

Här kan du bland annat uppelva tornerspel, kampuppvisningar, narrspel och stämningsfull musik. Evenemangets skördemarknad har ett brett urval närproducerad och lokal mat. 

Äppeldagen på Söderlångvik

Äppeldagen är en hyllning till våra fina inhemska äpplen. Evenemanget äger rum den sista lördagen i september varje år.