Gå till innehållet

Söderlångvik gård – naturupplevelser och personhistoria i Amos Andersons sommarresidens

Söderlångvik gård är en berättelse om riksdagsmannen, affärsmannen och konstmecenaten Amos Anderson. I det praktfulla karaktärshuset finns ett konst- och personhistoriskt museum. Till gården hör dessutom omfattande äppelodlingar, stora skogsområden och naturstigar. Söderlångviks herrgårdsmiljö bjuder på mångsidiga upplevelser för hela familjen.

Söderlångvikin kartanon sali.

Söderlångviks huvudperson, Hufvudstadsbladets ägare och Svenska folkpartiets riksdagsman Amos Anderson föddes i Kimito 1878. Anderson köpte Söderlångvik gård till sitt sommarresidens 1927. Gården har varit öppen för allmänheten som ett konst- och personhistoriskt museum sedan 1965.

Museet i det vita karaktärshuset berättar om hur pojken från Brokärr blev mediemogul i Helsingfors, samtidigt som han gjorde karriär som riksdagsman och storplacerare. Dessutom får besökarna ta del av Andersons stora kulturintresse och faktorerna som ledde till att Föreningen Konstsamfundet grundades. 

Konstutställningen i huvudbyggnaden förnyas varje år före sommaren. Utställningen innehåller drygt hundra verk ur konstmuseet Amos Rex samlingar. Konstutställningarna fortsätter med nutidskonst i gårdsbyggnaderna och Amos Krog.

Upplevelser för hela familjen – och företag

Söderlångvik gård är mer än ett konst- och personhistoriskt museum. Utställningarna kompletteras av konserter, lokala närmatsevenemang och andra kulturella aktiviteter. Till programmen hör bland annat teater, klassisk musik, pop- och jazzmusik samt workshoppar.

Gårdens största event är Äppeldagen, som hålls i slutet av september efter att trädgårdens enorma äppelskörd har samlats in. På skördefesten kan besökarna handla olika äppelsorter och äppelprodukter från gården och njuta av musik samt kulturutbud för hela familjen.  

Söderlångvik ligger vid havet och är också tillgängligt sjövägen. M/S Alva gör sommarkryssningar mellan Söderlångvik och Dalsbruk. Runt gården finns flera naturstigar och även Söderlångviks äppelträdgård är värd ett besök. Söderlångvik erbjuder logi och mötesrum för företag, grupper och privatpersoner.  

Äppeldagen på Söderlångvik Gård / Photo by Cata Portin

Lokala delikatesser

Amos Krogs luncher och bakverk tillreds till stor del av gårdens egna och av närliggande producenters råvaror. Under sommarsäsongen serveras lunch dagligen. Picknickkorgar säljs till dem som vill njuta av sitt kaffe i det fria – bland annat naturstigens vindskydd och gårdens välklippta gräsmattor hör till picknickgästernas favoritställen.

I gårdsboden Glassgaraget säljs gårdens egna produkter, såsom äppelglass, äppelsaft, äppelsylt och honung. I boden finns även lokalt producerade hantverk från smycken och böcker till textilier och mathantverk.