Siirry sisältöön

Söderlångvikin kartano – luontoelämyksiä ja henkilöhistoriaa Amos Andersonin kesäasunnolla

Söderlångvikin kartano on tarina kansanedustaja, liikemies ja taidemesenaatti Amos Andersonista. Upean päärakennuksen taide- ja henkilöhistoriallisen museon lisäksi kartanolle kuuluvat laajat omenatarhat sekä mittavat metsäalueet ja luontopolut. Söderlångvikin kartanomiljöö tarjoaa monipuolisia elämyksiä koko perheelle.

Söderlångvikin kartanon sali.

Söderlångvikin päähenkilö, Hufvudstadsbladetin omistaja ja Ruotsin kansanpuolueen kansanedustaja Amos Anderson syntyi Kemiössä 1878. Anderson osti Söderlångvikin kartanon vuonna 1927 kesäresidenssiksi. Vuodesta 1965 Söderlångvik on ollut avoinna yleisölle taide- ja henkilömuseona.

Söderlångvikin valkoisen päärakennuksen museo kertoo Brokärrin pojasta, josta tuli helsinkiläinen mediamoguli, joka samaan aikaan teki uraa kansanedustajana ja suursijoittajana. Lisäksi esitellään Andersonin suurta kulttuurikiinnostusta sekä Föreningen Konstsamfundetin perustamiseen johtaneet seikat. 

Päärakennuksen taidenäyttely uudistetaan joka vuosi ennen kesää. Näyttelyssä on reilut sata teosta taidemuseo Amos Rexin kokoelmasta. Taidenäyttelykokonaisuus jatkuu nykytaiteella piharakennuksissa ja kahvila Café Söderlångvikissa.

Elämyksiä koko perheelle – ja yrityksille

Söderlångvikin kartano on enemmän kuin taide- ja henkilömuseo. Näyttelyitä täydentävät konsertit, lähiruokatapahtumat ja muu kulttuuritarjonta. Kartanon ohjelma on täynnä teatteria, klassista musiikkia, pop- ja jazzmusiikkia sekät työpajoja.

Kartanon suurin tapahtuma Omenapäivä järjestetään syyskuun lopussa, kun puutarhojen jättimäinen omenasato on kerätty. Sadonkorjuujuhlissa kävijät voivat ostaa kartanon omenalajikkeita ja -tuotteita, ja nauttia musiikista sekä koko perheelle suunnatusta kulttuuritarjonnasta. 

Söderlångvik sijaitsee meren äärellä ja tänne pääsee myös meriteitse. M/S Alva ajaa kesäristeilyjä Söderlångvikin ja Taalintehtaan välillä. Kartanon ympärillä on useita luontopolkuja ja myös Söderlångvikin omenatarha on tutustumisen arvoinen. Söderlångvik tarjoaa majoitusta ja kokoustiloja yrityksille, ryhmille ja yksityishenkilöille. 

Söderlångvikin kartanon Omenapäivä. Kuva: Cata Portin

Paikallisia herkkuja

Café Söderlångvikin leivonnaiset ja lounaat valmistetaan suurilta osin kartanon omista ja läheisten tuottajien raaka-aineista. Lounasta tarjoillaan päivittäin kesäsesongin aikaan. Niille, jotka haluavat nauttia kahvinsa ulkona, myydään piknikkoreja – muun muassa luontopolun laavu ja kartanon hyvin leikatut nurmikot kuuluvat piknikvieraiden suosikkipaikkoihin. Kahvilassa on myös myynnissä kartanon omia tuotteita, kuten omenamehua, omenahilloa, omenalimppua ja hunajaa. Käsityöpuoti toimii kahvilan läheisyydessä