Siirry sisältöön

Söderlångvikin kartano – luontoelämyksiä ja henkilöhistoriaa Amos Andersonin kesäasunnolla

Söderlångvikin kartano on tarina kansanedustaja, liikemies ja taidemesenaatti Amos Andersonista. Upean päärakennuksen taide- ja henkilöhistoriallisen museon lisäksi kartanolle kuuluvat laajat omenatarhat sekä mittavat metsäalueet ja luontopolut. Söderlångvikin kartanomiljöö tarjoaa monipuolisia elämyksiä koko perheelle.

Söderlångvikin kartanon sali.

Söderlångvikin päähenkilö, Hufvudstadsbladetin omistaja ja Ruotsin kansanpuolueen kansanedustaja Amos Anderson syntyi Kemiössä 1878. Anderson osti Söderlångvikin kartanon vuonna 1927 kesäresidenssiksi. Vuodesta 1965 Söderlångvik on ollut avoinna yleisölle taide- ja henkilömuseona.

Söderlångvikin valkoisen päärakennuksen museo kertoo Brokärrin pojasta, josta tuli helsinkiläinen mediamoguli, joka samaan aikaan teki uraa kansanedustajana ja suursijoittajana. Lisäksi esitellään Andersonin suurta kulttuurikiinnostusta sekä Föreningen Konstsamfundetin perustamiseen johtaneet seikat. 

Päärakennuksen taidenäyttely uudistetaan joka vuosi ennen kesää. Näyttelyssä on reilut sata teosta taidemuseo Amos Rexin kokoelmasta. Taidenäyttelykokonaisuus jatkuu nykytaiteella piharakennuksissa ja Amos Krogissa.

Elämyksiä koko perheelle – ja yrityksille

Söderlångvikin kartano on enemmän kuin taide- ja henkilömuseo. Näyttelyitä täydentävät konsertit, lähiruokatapahtumat ja muu kulttuuritarjonta. Kartanon ohjelma on täynnä teatteria, klassista musiikkia, pop- ja jazzmusiikkia sekät työpajoja.

Kartanon suurin tapahtuma Omenapäivä järjestetään syyskuun lopussa, kun puutarhojen jättimäinen omenasato on kerätty. Sadonkorjuujuhlissa kävijät voivat ostaa kartanon omenalajikkeita ja -tuotteita, ja nauttia musiikista sekä koko perheelle suunnatusta kulttuuritarjonnasta. 

Söderlångvik sijaitsee meren äärellä ja tänne pääsee myös meriteitse. M/S Alva ajaa kesäristeilyjä Söderlångvikin ja Taalintehtaan välillä. Kartanon ympärillä on useita luontopolkuja ja myös Söderlångvikin omenatarha on tutustumisen arvoinen. Söderlångvik tarjoaa majoitusta ja kokoustiloja yrityksille, ryhmille ja yksityishenkilöille. 

Söderlångvikin kartanon Omenapäivä. Kuva: Cata Portin

Paikallisia herkkuja

Amos Krogin lounaat ja leivonnaiset valmistetaan suurilta osin kartanon omista ja lähellä sijaitsevien tuottajien raaka-​aineista. Kesäsesongin aikana lounasta tarjoillaan päivittäin. Niille, jotka haluavat nauttia kahvinsa ulkona, myydään piknikkoreja – muun muassa luontopolun laavu ja kartanon hyvin leikatut nurmikot kuuluvat piknikvieraiden suosikkipaikkoihin.

Glassgaraget-tilapuodista voit viedä palan Söderlångvikiä mukanasi kotiin, täällä myydään kartanon omia tuotteita, kuten omenajäätelöä, omenamehua, omenahilloa ja hunajaa. Puodista voi myös ostaa paikallisesti tuotettuja käsitöitä koruista ja kirjoista tekstiileihin ja muihin lähiruokatuotteisiin.