Siirry sisältöön

Puodit ja panimot

Tutustu paikallisiin makuihin ja shoppaile ruokamatkamuistoja Kemiönsaaren pienpanimoista ja puodeista!

Kimito Brewing & Rousal Brygghus

Kemiönsaaressa toimii kaksi mikropanimoa, Kimito Brewing ja Rousal Brygghus, joiden innovatiivisesta olutvalikoimasta kokeneempikin olutsommelier saattaa yllättyä!

Rousal Brygghus on saaristolaispanimo, joka sijaitsee Rosalassa. Panimon filosofia perustuu paikkallisiin makuihin, paikallishistoriaan ja kokeiluhaluun. Hyvän oluen lisäksi voi kesällä nauttia maukkaasta ruoasta suoraan smokerista, aidolla BBQ maulla. 

Kimito Brewingin ajatuksena on valmistaa ”mahdollisimman hyvää kemiöläistä olutta”. Pääpaino on helposti lähestyttävissä, puhdaslinjaisissa, mutkattomissa ja tyylinmukaisissa tuotteissa, joita voi hyvillä mielin nautiskella vaikkapa laiturin nokassa kesäisen Kemiönsaaren rannoilla. Kimito Brewing avasi verkkokaupan vuonna 2020.

Hilloista, herkuista ja maanläheisestä tunnelmasta – niistä on Närboden tehty

Tiesitkö, että Kemiösta löytyvät kenties Suomen parhaat – tai ainakin lukuisaan otteeseen palkitut hillot? Niiden valmistamisesta vastaa Närbodenin yrittäjä Sabina Ekholm, jonka puodista löytyy hillojen lisäksi monen sortin herkkuja.  

hillopurkkeja

Puutarhuri ja ruoka-artesaani Sabina Ekholmin tuotantokeittiössä leijailee vastaan huumaava tuoksu. Hänellä on joulun alla kattilat täynnä glögiä.  

Sabinan puoliso Torstenin sukutilalla viljellään muun muassa viljaa, mansikkaa, papuja, tilliä ja hernettä. Lähipuoti Närbodenin Sabina avasi kymmenen vuotta sitten. Tällä hetkellä valikoimaan kuuluu omien tuotteiden – muun muassa hillojen, mehujen, hunajan ja leivonnaisten – lisäksi lähiseudulla tuotettuja elintarvikkeita.  

– Haluan tietää tarkalleen mistä tuotteet tulevat, jotta voin kertoa niistä myös asiakkaillemme. Tänä päivänä asiakkaat haluavat tietää tuotteiden valmistuksesta sekä alkuperästä. Myös ekologisuus ja korkea laatu ovat tärkeitä minulle. Kemiönsaaren rikkaus on yhteisöllisyys ja teemme paljon yhteistyötä muiden paikallisten yrittäjien kanssa. Otan muiden tuotteita myyntiin ja muilla on myynnissä minun tuotteitani, Sabina kertoo.

4000-5000 hillopurkkia vuodessa

Närbodenilla eletään kesäisin kiireisintä aikaa. Perjantaisin savustetaan kalaa heti aamusta toisen yrittäjän toimesta. Myös kylmäsavustettua ja graavikalaa löytyy. Piha-aitauksessa on muutama lammas, kaneja, kukko ja kanoja asiakkaiden iloksi. 

Omassa leipomossa Sabina leipoo sämpylöitä, saaristolaislimppua, viinereitä ja marjapiirakoita vuoden ympäri. Hän myös hoitaa tuotantotiloissaan marjatuotteiden valmistuksen keittämisestä pullotukseen ja purkitukseen asti.   

– Olen kesällä pakastanut marjoja ja vasta syksyllä ja talvella keitän niistä mehut ja hillot, Sabina kertoo.  

Närbodenin erityinen ylpeys on Sabinan itse kehittelemät ja moneen otteeseen ruoka-artesaani SM-kilpailuissa palkitut hillot. Sabinan mukaan vuodessa valmistuu 4000–5000  hillopurkkia. Mutta mikä on niiden salaisuus? 

– Valmistus tehdään pienissä erissä. Käytän hilloissa vain marjoja ja pektiiniä, enkä lainkaan lisäaineita tai vettä. Kokeilen myös erilaisia mausteita, esimerkiksi villivadelmista tehdyssä vadelmaonni-hillossa on vähän lakritsijuurta, Sabina sanoo.