Gå till innehållet

Områdets muséer

Gör en tidsresa i Kimitoön och bekanta dig i skärgårdens unika kulturhistoria! Öns museér bjuder på aktiviteter och upplevelser för hela familjen.

Dalsbruks bruksmuseum presenterar järnbrukets historia. Den första masugnen byggdes år 1686. Museet är en del av Sagalunds barnkulturcentrum.

Björkboda Låsmuseum ligger i en arbetarbostad från 1840-talet och presenterar låstillverkningens historia. Museet visar olika lås och beslag samt hur en arbetarbostad såg ut på 1970-talet.

Jungfrusunds museum
i Kejsarhamnen i Högsåra presenterar byns historia med fokus på den tidigare lotsverksamheten och det kejserliga besöket. 

Söderlångvik gård presenterar mecenaten Amos Andersons liv och konstsamling. I ladugården finns ett kafé samt växlande konstutställningar.

Bengtskärs fyr
är en majestätisk och historiskt betydelsefull byggnad i yttre skärgården. I fyren från år 1906 får man höra om slaget vid Bengtskär år 1941 och utforska en bunker som byggdes efter kriget.

Örö kustfort är en unik plats som kan jämföras med ett friluftsmuseum. Hela ön utstrålar militärhistoria med sina välbevarade kasernområden, kullerstensvägar och Obukovkanoner.