Gå till innehållet

Sommarens bucket list — de bästa tipsen för Kimitoön

Sommaren närmar sig med stormsteg och det finns inget bättre sätt att tillbringa den än att åka ut i skärgården. Kimitoön och våra olika destinationer erbjuder sommaraktiviteter för alla typer av besökare. Välj de mest tilltalande destinationerna och aktiviteterna till din bucket list för sommaren 2024!

Skärgårdsstämning

Skärgården är som bäst på sommaren. De många öarna i Kimitoön erbjuder tillräckligt att utforska och uppleva för flera resor.

Högsåra

Högsåras idylliska atmosfär är som gjord för en sommarresa. Unna dig något gott på Farmors Café som firar 30-årsjubileum i år. Jubileet firas den 7 juli med våffelparty. På strandbaren Rumpan Bar(gå till extern sida) kan du njuta av sommardrinkar och på helgerna kan du även lyssna på livemusik i baren.

Farmors Café(gå till extern sida) | Foto: Marika Goman
Högsåra gästhamn | Foto: Pepe Korteniemi

Bengtskär & Hitis-Rosala

Om du vill uppleva något unikt i sommar är det här destinationerna för dig! På Bengtskär(gå till extern sida) kan du se Nordens högsta fyr och i Vikingacentret(gå till extern sida) på Rosala kan du uppleva hur livet var på järnåldern. Skärgårdens märkesrutt-kryssning tar dig på en dagsutflykt till båda öarna.

I slutet av sommarsäsongen, den sista augusti, arrangeras Forneldarnas natt(gå till extern sida) i Vikingacentret.

Foto: Sami Mustonen
I Hitis-Rosala kan du uppleva den autentiska skärgårdsatmosfären.

Skärgårdshavets nationalpark

Utforska den vackra naturen och de historiska platserna i Skärgårdshavets nationalpark på Örö kustfort(gå till extern sida). Om du vill göra din resa extra speciell kan du segla till Örö med jakten Eugenia(gå till extern sida).

Eugenia erbjuder också folkmusikkryssningar till öarna Vänö och Vänoxa!

Foto: Jarmo Vehkakoski
Du kan också träffa pälsklädda vänner i Skärgårdshavets nationalpark.
Foto: Jaska Poikonen

Kulturupplevelser

Den historiska Söderlångvik gård är en sevärdhet i sig, men under sommaren organiseras det också flera evenemang i gården(gå till extern sida). Den nyöppnade restaurangen Amos Krog i Söderlångvik serverar utsökt mat och till efterrätt kan du njuta av glass i gårdens café.

Den populära Ölmosstranden nära Söderlångvik gård är ett utmärkt ställe för en uppfriskande simtur eller till och med en hel dag på stranden.

Foto: Marika Goman
Foto: Jill Karlsson

Sagalunds levande friluftsmuseum(gå till extern sida) är den perfekta sommardestinationen för hela familjen! Sagalund lever -evenemanget i slutet av juni bjuder på ett program med bland annat folkdansföreställningar och workshops. Under evenemanget firas läraren och förtfattaren Adèle Wenmans 180-årsdag.

Foto: Heikki Ilaskari

Det finns mycket att se och göra i Dalsbruk under hela sommaren. Gå på en guidad Bruksvandring som Dalsbruks Bruksmuseum(gå till extern sida) ordnar för att beundra områdets historia eller tillbringa en kväll på Stall’s Bar & Food (gå till extern sida)med livemusik. I sommar uppträder bland andra Banda Caribe Helsinki, Walter FM och Juzzman.

Du kan också njuta av livemusik i Dalsbruk i början av juli, när den traditionella musikfestivalen Baltic Jazz(gå till extern sida) arrangeras i den historiska brukmiljön!

Foto: Cami Moberg-Nordgren

I naturens sköte

Kimitoöns natur gör dig inte besviken ens på sommaren. Det finns många sätt att njuta av den vackra skärgården, men om du letar efter ett litet sommaräventyr kan du prova bergsklättring, kajakturer eller vandring med huskies!

Foto: Teemu Saloriutta
Foto: Sanna-Mari Kunttu

+ 2 tips