Gå till innehållet

Purunpää friluftsled

Ruttinformation

Längd: 18 km
Utmärkning: gula markeringar
Svårighetsgrad: normal – krävande
Service: vindskydd, eldplats, utsiktberg
Startpunkt: Söderlångvik gård, Amos Andersvägen 2, Dragsfjärd

En 18 kilometers lång uppmärkt friluftsled tar dig från Söderlångvik gård till Purunpää-udde. Vägen till Purunpää bjuder på bl.a. eklund, vindskydd och vackra skärgårdsvyer. Purunpää har varierande terräng; bördiga lundar, karga bergsområden och havet är ständigt närvarande. Från Glasbergets topp har man en fantastisk utsikt över Skärgårdshavets nationalpark. På Purunpää är cirka 200 ha skogsmark permanent fredat sedan år 2019, då all typ av skogsbruk avslutades. 

Området har en naturstig, som från Söderlångvik gård till vindskyddet är märkt med vita fyrkanter. Från vindskyddet ut till udden är stigen försedd med gula märkningar. Terrängen är lättorienterad och de västra bergen är relativt lätta att ta sig fram på (varning för halka vid vått väder och beakta att det inte utförs vinterunderhåll). Stigen går över en privat tomt. Visa respekt och rör er raskt över det privata området.

Observera att det är förbjudet att göra upp eld eller tälta i Purunpää naturskyddsområde. Man kan övernatta  i Sundsvedja vindskydd. Kom ihåg allemansrättens regler och var mån om att inte skräpa ner.