Gå till innehållet

Cykla till skärgårdsbyarna i vikingarnas fotspår

Hoppa på cykeln och öluffa ut till skärgårdsöarna Hitis och Rosala. Ombord på färjan viskar havsvindarna forntida skärgårdsberättelser i ditt öra. Väl framme passerar du en uråldrig handelsplats på väg mot skärgårdsbyn Hitis. Därefter fortsätter färden mot Rosala vikingacentrum, där du kan uppleva vikingalivet.

Bild: Jasmin Yuchun

info

  • Rutten är 20 km lång. En enkel resa med färjan tar 25 min. Färjan är avgiftsfri.
  • OBS. Det här är ett ruttförslag. Rutten är inte markerad i terrängen.

Etapp 1. Färja: Kasnäs–Långnäs

Du startar från Kasnäs, där det är går att hyra cykel. Här finns också en butik, från vilken du t.ex. kan handla med dig reskost.

Färjan Aurora avgår från Kasnäs hamn och anlöper Långnäs, som ligger mellan byarna Hitis och Rosala. Resan är avgiftsfri och färjan avgår flera gånger per dag. Läs färjans tidtabeller i förväg.

Den 25 minuter långa resan bjuder på härliga skärgårdsvyer. Sjöfarare har färdats i de här vattnen sedan urminnes tider!

Etapp 2. Långnäs–Hitis 6,5 km

Efter Långnäs fortsätter du på Norrfjärdsvägen tills du kommer till en korsning. Ta till vänster mot Hitis och fortsätt mot byn. Havsörnar och hjortar är vanliga i de här trakterna, så cykla långsamt och håll ögon och öron öppna där du rör dig. En havsörn är en ståtlig syn då den glider fram över ditt huvud.

Vid Kyrksundet cyklar du över en liten bro. På den norra stranden finns lämningar efter ett kapell från 1200-talet och ett minnesmärke. Kyrksundet fungerade som hamn och handelsplats troligen redan på 800-talet. Det var här som delar av Finlands enda runsten påträffades, i likhet med många andra arkeologiska fynd, vilket vittnar om att området legat längs vikingarnas färdled.

Fortsätt till Hitis. Byvägen kantas av trähus och leder fram till en träkyrka från slutet av 1600-talet. Titta in – den är värd ett besök. Hitis bibliotek har en infopunkt där du hittar det mesta om de tjänster och aktiviteter som byn har att erbjuda. Ta en paus vid sommarcaféet Café Kardemumma eller Backom Café & Pub, som har öppet från vår till höst. Bybutiken i Hitis är öppen året runt.

Etapp 3. Hitis–Rosala 9 km

Cykla tillbaka längs samma väg. Om du känner för en uppfriskande paus kan du stanna till vid den vackra sandstranden i Gröndalen. Ta i så fall av till höger, strax innan korsningen till färjan.

Fortsätt vidare mot Rosala by då du kommer till korsningen. Fiskarbyn Rosala har ett vikingacentrum där du kan lära dig om vikingarnas historia och även själv uppleva en dag som viking!

Etapp 4. Rosala–Kasnäs 5,5 km

Ta Norrlandsvägen från Rosala. Gör en avstickare till Nötholmen för att se jättegrytorna, som gröptes in i berget under istiden. Rosalas eget mikrobryggeri ligger längs vägen. Att ölet föll
vikingarna i smaken framgår av bryggeriets sortiment. Återvänd tillbaka till färjfästet i Långnäs och passa på att njuta av sjöresan tillbaka till Kasnäs. Kom ihåg att läsa färjans tidtabeller.