Siirry sisältöön

Polje saaristolaiskyliin viikinkien jäljille

Tee pyörällä saarihyppely Rosalan ja Hiittisten saarille. Kuule, kuinka lauttamatkalla merituuli kuiskii korvaasi saaristolaistarinoita menneistä. Polje Hiittisten saaristolaiskylään, ohi ikivanhan kauppapaikan, ja jatka retkeä Rosalan viikinkikeskukseen, jossa pääset kokemaan viikinkien elämää.

Kuva: Jasmin Yuchun

info

  • Reitin pituus on 20 km ja lisäksi meno- ja paluumatkalla n. 25 minuutin maksuton lauttamatka. Tarkistathan lautta-aikataulut etukäteen ennen retkelle lähtöäsi.
  • Reitti kulkee osin asvaltti- ja soratietä. Nousua ja laskua tulee matkalla noin 40 metriä. Koko matkaan lautta-aikatauluista riippuen kannattaa varata 3-5 tuntia.
  • Huom. tämä on reittiehdotus. Reittiä ei ole merkitty maastoon.

Etappi 1. lauttamatka Kasnäs-Långnäs

Lähtöpaikkana toimii Kasnäs, josta saat vuokrattua polkupyöriä. Kasnäsissä on myös kauppa, josta voit ostaa retkievästä mukaan. Lautta ms Aurora lähtee Kasnäsin satamasta Långnäsiin, joka
sijaitsee suunnilleen Hiittisten ja Rosalan kylän puolivälissä. Lautta on maksuton, ja kulkee useita kertoja päivässä. Tarkista lautta-aikataulut etukäteen esimerkiksi lautta.netistä. Merimatka kestää 25 minuuttia tarjoten ihastuttavia saaristomaisemia. Näillä vesillä on liikuttu jo ammoisista ajoista
lähtien!

Etappi 2. Långnäs — Hiittinen 6,5 km

Lähde Långnäsin lauttarannasta pitkin Norrfjärdintietä, kunnes saavut risteykseen. Käänny vasemmalle Hiittisiin ja jatka tietä suoraan Hiittisten kylään. Täällä saattaa saariston uljas valtija, merikotka, liidellä ylläsi tai vikkeläjalkainen kauris rymistellä tien laidalla. Pidä siis vauhti
hiljaisena ja tarkkaile myös luonnon liikkeitä!

Matkan varrella ylität pienen sillan, joka johtaa Kirkkosalmen yli. Salmen pohjoisrannalla sijaitsee 1200-luvulla rakennetun kappelin kivikehä ja muistomerkki. Paikalla on toiminut vilkas satama ja kauppapaikka mahdollisesti jo 800-luvulta lähtien. Lähistöltä on löydetty myös Suomen ainoa riimukiven kappale, joka viittaa alueen olleen viikinkien kulkureitillä, sekä lisäksi paljon muita arkeologisia löytöjä.

Jatka matkaa Hiittisten saaristolaiskylään, polje läpi puutalojen reunustaman kylänraitin ja tutustu 1600-luvun lopulta peräisin olevaan puukirkkoon. Hiittisten kirjastosta löydät kylän infopisteen, josta saat lisää vinkkejä kylän palveluista ja aktiviteeteista. Pidä taukoa, ja suuntaa kesäkahvila Cafe Kardemummaan tai keväästä syksyyn aukiolevaan Backom Café & Pubiin. Jos kahvilat eivät ole avoinna, palvelee Hiittisten kyläkauppa sinua ympäri vuoden.

Etappi 3. Hiittinen — Rosala 9 km

Jatka samaa teitä takaisinpäin. Jos kaipaat virkistävää taukoa, käänny hieman ennen lauttarantaan vievää risteystä oikealle Gröndalenin upealle hiekkarannalle. Jatka lauttaristeyksestä kohti Rosalan kalastajakylää, jossa sijaitsee viikinkikeskus. Siellä pääset perehtymään viikinkien historiaan ja elämään hetken itsekin viikinkinä!

Etappi 4. Rosala — Kasnäs 5,5 km

Jatka matkaa Rosalasta pitkin Norrlandintietä. Matkalla voit käydä katsomassa Nötholmenissa sijaitsevia jääkauden kallioon takomia hiidenkirnuja. Olut on ollut viikinkien mieleen. Matkan varrelle osuu myös Rosalan oma pienpanimo, joka panee ehtaa viikinkijuomaa. Jatka matkaa takaisin lauttarantaan ja nauti vielä merimatkasta takaisin Kasnäsiin. Muistathan tarkistaa lautta-aikataulut!