Siirry sisältöön

Vastuullista saaristomatkailua

Vastuullinen matkailu on sanapari, jota ei voi tänä päivänä ohittaa. Jokainen lomamatka jättää jälkensä muistoihin, mutta väistämättä jälkiä jää myös ympäristöön. Omilla valinnoilla voi vaikuttaa, miten isoja jälkiä jättää.

Valitse vastuullisesti tuotettu palvelu

Yritykset luovat palveluita ja tuotteita erilaisten matkailijoiden tarpeita huomioiden, turvallisesta matkasta ja omasta ammattitaidostaan huolehtien. Saaristosta löytyy vierasvenesatamia, majoituskohteita, ravintoloita ja käyntikohteita, jotka ovat lähteneet mukaan vastuullisen matkailun tielle. Kestävät energiaratkaisut, jätteiden synnyn minimointi ja hankintojen vastuullisuus ovat monen toiminnan perusta.

Useat kahvilat ja ravintolat suosivat lähellä ja ekologisesti tuotettuja raaka-aineita. Tilapuodeissa asioidessasi tiedät, mistä ruoka on peräisin. Suosimalla lähiruokaa tuet paikallistaloutta. Paikallisia maut ovat hyviä matkamuistoja: niiden myötä maistat loman pidempään kielelläsi. Jos kaipaat pysyvämpää muistoa, monet käsityöläiset tekevät uusiutuvista, paikallisista materiaaleista niin käyttö- kuin koriste-esineitä.

Ihmisiä arvostaen

Matkailupalveluita toteutetaan paikallisten toimesta ja matkailijoiden tuomat rahavirrat muodostavat tärkeän osan saaristolaisten elannosta. Tahdomme tuoda esiin paikallisuutta ja ammennamme saaristolaiskulttuurista inspiraatiota ja elämyksiä myös sinulle. Saaristoon tervetulleita ovat kaikki, vaikka olemme tietoisia, että meillä on vielä työtä tasa-arvoisten matkailupalveluiden tarjoamisessa esimerkiksi esteettömien palveluiden suhteen.

Liiku luonto huomioiden

Moni suuntaa lomallaan liikkumaan luontoon, joten tutustuthan luonnossa liikkujan jokaisen oikeuksiin. Saaristossa on myös useita luonnonsuojelualueita, joissa liikkumista on rajoitettu ja luonnon vaaliminen on etusijalla. Yhteisiä sääntöjä kunnioittamalla pidämme parempaa huolta ympäristöstämme.

Kuva: OneTake Productions

Psst! Tiesitkö, että…

…Kemiönsaaren kunnan matkailutiimille on myönnetty Ekokompassi –sertifikaatti? Sertifikaatti on lupaus siitä, että pyrimme osaltamme vaikuttamaan kestävämpään tulevaisuuteen.