Gå till innehållet

Hygge i den gamla lotsbyn Högsåra

Den här rutten är för dig som söker hygge-upplevelser: avslappnande och mysig atmosfär med lokal förankring. Högsåra är perfekt för en idyllisk dag i den vackra byn med vyer över Skärgårdshavets nationalpark. Ta med en bok, baddräkt och lite gott att äta och sätt dig på cykeln!

Foto: Sanna-Mari Kunttu

info

  • Ruttens är ungefär 14 kilometer lång. Notera att rutten har en avgiftsfri färja. Kontrollera tidtabellen på förhand.
  • Det här är ett ruttförslag. Rutten är inte markerad i terrängen.

Etapp 1. Kasnäs–Svartnäs 4 km

Rutten börjar i Kasnäs. I Kasnäs kan du hyra cykel och fylla din matsäck i butiken eller i restaurangen, som också har ett café. Passa på att besöka det unika sommarcaféet Källarvinden med sina lokala delikatesser några hundra meter norr om Kasnäs hotell. Cykla norrut tills du når Högsåravägen till vänster, skyltad Svartnäs. Fortsätt ner till färjfästet.

Etapp 2. Högsåra färja 15 min.

Vädra dina tankar och känn havsdoften under den korta färden. Färjan till Högsåra trafikerar ungefär 10 gånger per dag och är avgiftsfri. Kom ihåg att kontrollera färjans tidtabell på förhand på www.farja.fi!

Etapp 3.Högsåra by–Sandvik 2,5 km

Idylliska Högsåra välkomnar dig med sina röda, lätt trafikerade sandvägar. Låna en karta över byn vid den lilla infokiosken vid färjfästet. Din färd fortsätter genom Högsåras gamla lotsby och förbi hagar för kor och får. I byn hittar du mysiga Farmors café med mat, kakor och kaffe, och lite längre bort Lillbacka brygga med caféet och uteserveringen Rumpan bar.

Trampa vidare mot Sandvik. På vägen passerar du Högsåras begravningsplats samt tre vindkraftverk som Högsåraborna tillsammans låtit bygga. Kraftverken har döpts efter tre lokala hästar och heter Frej, Ilo och Flora. Väl framme i Sandvik hittar du Forststyrelsens tältplats och en mysig sandstrand. Stranden tillhör Skärgårdshavets nationalpark, och vätter vackert mot väst och Gullkrona fjärd. Stället har vackra solnedgångar, eldplats och torrtoa. Stranden är badvänlig och eldplatsen kan användas så länge som varning för skogsbrand inte råder.

Etapp 4. Sandvik–Kejsarhamnen–Högsåra by 4 km

Färden fortsätter tillbaka samma väg som du kom till Sandvik och mot Högsåra by. Härifrån rekommenderar vi varmt en avstickare till Kejsarhamnen vid Högsåras norra strand. Här ligger det lilla museet Jungfrusunds lotsmuseum och Kejsar-Finas fisktorp. Den fina långgrunda sandstranden ligger oftast i lä och är badvänlig. Åk tillbaka till färjstranden längs samma väg som du kom. Kom ihåg att läsa färjans tidtabell!

Etapp 5. Högsåra färja–Kasnäs 3,5 km

Ta färjan tillbaka mot Svartnäs och Kasnäs. Ungefär 500 meter vidare från Svartnäs mot huvudvägen hittar du en skogsväg som viker av högerut mot Kasnäs. Skogsvägen passerar ett sevärt klapperstensfält, en forntida strand mitt i skogen. Fortsätt fram till Kasnäs och koppla av i badhotellet med god skärgårdsmat.