Siirry sisältöön

Hyggeilyä vanhassa luotsikylässä

Tämä reitti on sinulle, joka kaipaat hyggeilyä. Lähde rentouttavalle pyöräretkelle Högsåran idylliseen luotsikylään ja nauti Saaristomeren kansallispuiston maisemista. Mukaan kannattaa pakata hyvä kirja, uimapuku ja eväät.

Kuva: Sanna-Mari Kunttu

info

  • Reitin pituus on noin 14 km. Tässä reittikuvauksessa lähtöpaikkana on Kasnäs. Huomioithan, ettäreitillä on maksuton lauttamatka, joten tarkistathan Högsåran lautta-aikataulut etukäteen esimerkiksi osoitteesta lautta.net
  • Huom. Tämä on reittiehdotus. Reittiä ei ole merkitty maastoon.

Etappi 1. Kasnäs–Svartnäs 4 km

Lähtöpaikkana toimii Kasnäs, josta saat vuokrattua polkupyöriä ja josta voit ostaa retkievästä mukaan. Kesäaikaan kannattaa pistäytyä Källarvinden viehättävässä kahvilassa, joka tarjoaa paikalisia herkkuja. Kahvila sijaitsee parin sadan metrin päässä kaupalta ja hotellilta.

Aja Kasnäsintietä pitkin pohjoiseen, kunnes tulet Högsåran tien risteykseen. Käänny vasemmalle ja jatka teitä Svartnäsin lossirantaan.

Etappi 2. Högsåran lossi 15 min.

Anna lauttamatkan tuulettaa ajatuksesi ja tunne meren tuoksu. Svartnäs-Högsåran lautta liikennöi useita kertoja päivässä ja sillä kulkeminen on maksutonta. Muistathan tarkistaa lautta-aikataulut etukäteen. Lähtöpaikkana toimii Svatnäsin ranta. Lauttamatka kestää noin 15 minuuttia.

Etappi 3. Högsåran kylä–Sandvik 2,5 km

Högsåran idylli toivottaa sinut tervetulleeksi punaisille, hurmaaville hiekkateille, joilla kulkee lähinnä kevyttä liikennettä. Lainaa Högsåran kyläkartta lauttarannan infokioskista ja aloita retkesi. Tutustu Högsåran vanhaan luotsikylään ja sen läheisyydessä ympärivuoden ulkona laiduntavaan karjaan. Kylältä löytyy kesäaikaan myös Farmors Café ja hieman kauempana Lillbryggan laiturin kahvila ja Rumpan Bar.

Matka jatkuu kohti Sandvikiä. Matkan varrella ohitat Högsåran hautausmaan sekä kolme tuulimyllyä, jotka kyläläiset ovat yhdessä rakentaneet. Myllyt ovat saaneet nimensä kolmen hevosen, Frejn, Ilon ja Floran, mukaan.

Tien päästä, Sandvikistä, löydät hiekkarannan tulenteko- ja telttapaikkoineen. Tämä osa saaresta kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon, ja ranta avautuu upeasti länteen tarjoten yöpyjille tai ilta-aikaan liikkeellä oleville upeita auringonlaskuja. Täällä voit käydä kastautumassa meressä, nauttia piknikkorin annista, grillata nuotiolla ja ihailla upeaa saaristonäköalaa. Sandvikistä löytyy myös kuivakäymälä.

Etappi 4. Sandvik–Kejsarhamn–Högsåran kylä 4 km

Matka jatkuu takaisin samaa tietä Högsåran kylään, josta kannattaa tehdä vielä pisto Kejsarhamniin. Sieltä löydät Jungfrusundin luotsimuseon ja Keisari-Finan kalamajan. Halutessasi voit käydä uimassa myös tällä kauniilla ja suojaisella hiekkarannalla.

Paluu lossirantaan tapahtuu samaa tietä pitkin. Muistathan tarkistaa etukäteen lautta-aikataulut!

Etappi 5. Högsåran lossi–Kasnäs 3,5 km

Palaa lautalla Högsårasta takaisin Svartnäsiin. Noin 500 metrin päästä Svartnäsin lauttarannasta kääntyy metsätie oikealle Kasnäsin suuntaan. Jos valitset sen, pääset tutustumaan matkan varrella upeaan muinaisrantaan, pirunpeltoon.

Jatka tietä eteenpäin, kunnes saavut Kasnäsin tien risteykseen. Palaa Kasnäsiin nauttimaan kylpylän lämmöstä ja päivällisestä miellyttävässä saaristomiljöössä.