Gå till innehållet

Cykla i kalkgruvornas och segelfartygens kölvatten

Kalkgruvornas historia i Västanfjärd är flera hundra år gammal och har ett nära samband med sjöfart och skeppsbyggnad. Trampa vidare och låt dig svepas med av historiens vindar.

info

  • Rutten är ca 25 km lång plus vägen till startpunkten. Du väljer själv i vilken ordning och från vilket håll du vill cykla etapperna. Den här färdbeskrivningen börjar i Lammala centrum och rutten cyklas motsols.
  • Det här är ett ruttförslag. Rutten är inte markerad i terrängen.

Etapp 1. Lammala–Kyrkbacken 5 km

Passa på att fylla picknickkorgen i butiken Knallis, som ligger i Lammala centrum. Butiken har drivits och ägts av samma släkt sedan 1896, och i butiksmuseet i butikens övre våning finns finns en utställning om butikens nästan 120 år långa verksamhet. I biblioteket, bredvid Knallis, finns fartygstavlor utställda.

Färden fortsätter längs Västanfjärdsvägen och snart kan du vika av till Lammala naturstig och dess fantastiska utsiktsberg. Om du känner för mer vandring, fortsätt framåt till Sirnäsvägen. Från den går en skyltad rutt till en jungfrudans (trojeborg). Ta av till Kyrksvängen från Sirnäsvägen. Här hittar du Västanfjärds gamla och nya kyrka sida vid sida.

Du kan också ta av till Kalkholmens gästhamn. Där hittar du bland annat infotavlor som berättar om områdets kalkhistoria. De gamla kalkugnsruinerna har byggts om till en scen för olika evenemang.

Etapp 2. Lammala–Gräggnäs 10 km

Från Lammala fortsätter färden längs Västerillovägens och Gräggnäsvägens mer kuperade landskap. Du passerar vackra trädgårdar och kommer sedan till Gräggnäs badstrand. Stället är som gjort för en picknick. Här har det tidigare funnits en ångbåtsbrygga och även ett skeppsvarv.

Etapp 3. Gräggnäs–Brännboda 7,5 km

Från badstranden fortsätter färden först längs Gräggnäsvägen och sedan längs Gruvsvängen. Som vägnamnet antyder har det tidigare funnits kalkgruvor i området. Kalkbrytning och bränning var viktiga näringsgrenar från 1600-talet ända till 1950-talet. Efter Gruvsvängen kommer du till Västerillovägen. Följ den till den gamla folkskolan i Brännboda. Där kan du äta lunch eller ta en fikapaus.

Etapp 4. Brännboda–Lammala 3 km

Fortsätt längs åkrarna från Brännboda till Sundvikvägen och åk därifrån tillbaka mot Lammala centrum. Under den här etappen är det värt att hålla ögonen öppna särskilt under våren och hösten, eftersom flyttande svan- och gåsflockar ofta vilar upp sig på åkrarna.