Siirry sisältöön

Pyöräile purjelaivojen ja kalkin historiaan

Västanfjärdillä on satojen vuosien kalkkikaivoshistoria, joka liittyy myös vahvasti merenkulun- ja purjelaivarakentamisen historiaan. Polje eteenpäin ja aisti menneiden aikojen tuulet.

info

  • Reitin pituus on noin 25 km.
  • Etapit voi kiertää haluamaansa suuntaan ja järjestyksessä. Tässä reittikuvauksessa lähtöpaikkana on Lammalan keskusta, ja reitti on esitetty kierrettäväksi vastapäivään.
  • Huom. Tämä on reittiehdotus. Reittiä ei ole merkitty maastoon.

Etappi 1. Lammala—Kyrkbacken 5 km

Lammalan keskustan kaupasta voit koota eväskoriisi täytettä. Kauppa on toiminut saman suvun omistuksessa vuodesta 1896 ja sen yläkerran kauppamuseossa on nähtävää liki 120 kauppavuoden ajalta. Kirjastossa puolestaan voit tutustua laivatauluihin.

Reittiehdotus jatkuu Västanfjärdintietä, jolta voit poiketa tutustumaan Lammalan luontopolkuun ja sen upeaan näköalakallioon. Jos et vielä saanut patikoinnista tarpeeksi, jatka eteenpäin Sirnäsintielle. Sen varrelta lähtee merkitty reitti jatulintarhalle. Sirnäsintieltä käännytään Kirkkokaarelle. Täältä löydät rintarinnan Västanfjärdin vanhan ja uuden kirkon.

Voit poiketa rengasreitiltä myös Kalkholmenin satamaan. Sieltä löydät opastauluja, jotka johdattavat alueen kalkkihistoriaan. Vanhat kalkkiuunin rauniot on kunnostettu esiintymistilaksi yleisötapahtumia varten.

Etappi 2. Lammala—Gräggnäs 10 km

Lammalasta matka jatkuu Västerillontietä ja Gräggnäsintietä mäkisempiä maisemia ohi kauniiden puutarhojen Gräggnäsin uimarantaan. Siellä kelpaa pitää evästaukoa. Aiemmin rannalla sijaitsi höyrylaivalaituri ja alueella on ollut vilkasta elämää entisaikaan.

Etappi 3. Gräggnäs—Brännboda 7,5 km

Uimarannalta matka jatkuu ensin Gräggnäsintietä pitkin ja sen jälkeen Kaivoskaarta. Kuten tien nimikin kertoo, on tällä alueella ollut kalkkikaivoksia. Kalkin louhinta ja poltto olivat tärkeitä elinkeinoja alueella jo 1600-luvulta lähtien aina 1950-luvulle saakka. Kaivoskaaren jälkeen saavutaan Västerillontielle, jota jatketaan vanhalle Brännbodan kansakoululle. Siellä voi nauttia lounasta
tai kahvit.

Etappi 4. Brännboda—Lammala 3 km

Matka jatkuu peltomaisemissa Brännbodasta Sundvikintielle ja takaisin Lammalan keskustaan, lähtöpaikkaan. Tällä etapilla etenkin keväällä ja syksyllä kannattaa pitää silmät auki, sillä pelloilla lepäilee usein muuttavia joutsen- ja hanhiparvia.