Siirry sisältöön

Kulttuuripolkaisu Dragsfjärden järven ympäri

Polje kierros kolmen kauniin ja kiehtovan kulttuuriympäristön kautta. Koe merenrannan ruukkikylän rautaromantiikkaa, Söderlångvikin komea kartanomiljöö puutarhoineen sekä Dragsfjärdin kirkonkylä kapealla meren ja järven välisellä harjukannaksella.

Kuva: Sanna-Mari Kunttu

info

  • Reitin pituus on noin 23 kilometriä. Etapit voi kiertää haluamaansa suuntaan. Tässä eittikuvauksessa lähtöpaikkana on Taalintehtaan keskusta, ja reitti on esitetty kierrettävän myötäpäivään.
  • Tämä on reittiehdotus, eikä reittiä ole merkitty maastoon.

Etappi 1.Taalintehdas–Söderlångvik 7 km

Etappi alkaa Taalintehtaan ruukkikylän keskustasta, josta poljet pitkin Sapelintietä läpi Hollywoodiksi nimetyn asuinalueen. Reitti yhtyy Söderlångvikin tiehen Dragsfjärdenin järven pohjukassa. Matka jatkuu aina Amos Andersonin tien risteykseen, josta ei ole enää kuin hujaus Söderlångvikin kartanolle. Söderlångvikin kartano on edesmenneen taidemesenaatti Amos Andersonin kesähuvila. Kartanon piha omenatarhoineen ja luontopolkuineen on tutustumisen arvoinen. Kahvilasta saat paikallisia herkkuja.

Etappi 2. Söderlångvik–Dragsfjärdin kirkonkylä 7 km

Matkalla Söderlångvikin kartanolta kohti Dragsfjärdin kirkonkylää tie mutkittelee peltojen ja Dragsfjärdenin järven välissä Rannikkoreittiä pitkin. Matkalla kannattaa seisahtua Dragsfjärdin kotiseutuyhdistyksen ylläpitämään Dragegårdeniin, joka on vanhan tavan mukaisesti rakennettu pieni pihapiiri. Samalla paikalla on asuttu jo kivikaudelta lähtien.

Pian saavut jo Dragsfjärdin kirkonkylään, jonka kyläkaupasta voit hakea evästä, ja suunnata evästauolle Furulundin uimapaikalle. Mikäli haluat syödä kunnolla, Road Cafe Yttis ja Merikruunu tarjoavat siihen mahdollisuuden. Näin jaksat tutustua myös viehättävään Dragsfjärdin kirkon ympäristöön, joka on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö.

Etappi 3. Dragsfjärdin kirkonkylä–Taalintehdas 9 km

Tie jatkuu kumpuillen kohti Taalintehdasta Dragsfjärdenin järven toista puolta. Kannattaa valita hiljaisempi reitti, ja kääntyä Ansvedjan hiekkatielle. Kun reitti kääntyy Hertsbölentielle, risteyksen läheltä löytyy opasviitta Senatsbergetille. Jätä pyörät parkkiin ja kiipeä kalliolle ihailemaan maisemia näköalatornista. Huipulla oleva laavu toimii myös oivana taukopaikkana. Jos haluat patikoida
pidemmän matkan, voit aloittaa luontoretkesi Senatsbergetin hyvinvointipolkua pitkin Taalintehtaan keskustasta.

Ennen Taalintehtaan keskustaan saapumista avautuu näkymät Lilla Masugnsträsketille eli Pienelle Masuunijärvelle. Sen ympäri kiertää Lilla Masugnsträsketin luontopolku. Taalintehtaan historialliseen ruukkikylään tutustut parhaiten Ruukinmuseossa ja kylällä kiertävän kulttuuripolun, Ruukinkävelyn, avulla. Luontoon mielivän kannattaa suunnata vanhan masuunin raunioille lähteville luontopoluille. Lyhin poluista, Masuunilmammen luontopolku, sopii erinomaiseksi tutustumiskohteeksi, ja
sen rinnalla kulkee myös oma Lasten puuharetki.

Taalintehtaan kylästä löytyy myös lukuisia kahviloita ja ravintoloita sekä kauppa, joiden tarjontaa kannattaa hyödyntää.