Siirry sisältöön

Luonto puhkeaa täyteen eloon

Se alkaa maaliskuussa pienistä luonnonmerkeistä, etenee alkuun hitaasti ja viivytellen. Kunnes vyöryy huhti–toukokuussa kaikkialle tulvivana valona, tuoksuina, väreinä ja ääninä. Joskus jäät pitävät merta otteessaan vielä vappunakin, toisinaan meri ei ole jäätynyt lainkaan. Jäiden lähtö on kuitenkin varma kevään merkki. Ensimmäisiin sulapaikkoihin saapuvat soidintavat vesilinnut. Pelloilla kevätfanfaaria toitottavat hanhien ja joutsenten muuttoparvet.

Muuttolinnut ovat varma kevään merkki.

Vaikka kevät pitää koleutensa pitkään, merireittien avautuessa lasketaan veneet vesille. Kalastajat suuntaavat siianongintaan ja melojat lipuvat innoissaan jäälauttojen reunamia seuraillen. Ensimmäiset purjeveneet etenevät raikkaiden kevättuulin siivittäminä.

Haahkat palaavat peismään saaristoon.

Suojaisilla etelärinteillä luonto puhkeaa hiirenkorville ja kukkaan maaliskuussa. Myöhemmin ryöpsähtävät kukoistukseen lehdot ja saariston perinnemaisemat. Auringonnousuissa soi lintujen ponteva kevätkonsertti. Saariston hiljaisuus on enää talven muisto ja kaikkialta pulppuaa uutta elämää.

Lännenkylmäkukka kukkii toukokuussa Örön saarella.